Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nie jedzcie mięsa
Date: Tue, 29 Aug 2017 16:34:36 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 39
Message-ID: <oo3u2o$99i$1@news.icm.edu.pl>
References: <oma77u$d2j$1@news.icm.edu.pl> <omb2d7$lq3$1@dont-email.me>
<omktir$2o6$1@gioia.aioe.org> <omn33k$i1$1@dont-email.me>
<on9paf$g1j$1@gioia.aioe.org> <onkuub$m9a$1@dont-email.me>
<onlf0v$1tki$1@gioia.aioe.org> <onn733$h8s$1@news.icm.edu.pl>
<onpdg2$1rv8$1@gioia.aioe.org>
<2...@g...com>
<7...@g...com>
NNTP-Posting-Host: 89-65-72-80.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1504017304 9522 89.65.72.80 (29 Aug 2017 14:35:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 29 Aug 2017 14:35:04 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.5.1
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <7...@g...com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377727
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-08-29 o 10:11, t...@g...com pisze:
> Cała kuchnia hinduska uległa absorbcji / degeneracji / zmiksowaniu z kulturą
Zachodu po przybyciu emigrantów do Europy czy US. Widać to wyraźnie w drugim czy
trzecim pokoleniu hindusów którzy ulegli już wpływom swoich nowych ojczyzn i
dostosowali kuchnię babć i dziadków do swoich możliwości.
> Tak czy inaczej jest to tylko już dalekie echo tego czego można jeszcze doświadczyć
w ojczyźnie curry...))
>
> Znalazłem dzisiaj przepis na kurczaka w lekkim curry
> Podaję go na próbę chociaż jest to tylko tandoori.curry z nazwy.
>
> http://www.cdkitchen.com/recipes/recs/1160/Easy-Tand
oori-Chicken77630.shtml
>
> Kurczak tandoori bez wysiłku
>
> 1 cały kurczak lub kawałki z kością
> 2 średnie pokrojone w plasterki czerwone cebule
> 2 zielone papryczki chili, posiekane
> 4 ząbki czosnku, posiekane
> 1 łyżeczka mielonego lub drobno posiekanego świeżego imbiru
> 1/4 szklanki oliwy z oliwek
> 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
> 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
> 3/4 łyżeczki całych nasion kminku
> sól i pieprz, do smaku
>
> Oczyścić i usunąć skórę z kurczaka. Jeśli używasz całego kurczaka, pokroić na
kawałki. Nakłóć kurczaka widelcem, lub nożem i posypać solą.
> Zmiksować cebulę, chili, czosnek, imbir i wszystkie pozostałe składniki w blenderze
na gładką pastę.
> Włożyć kawałki kurczaka z marynatą do dużej miski z pokrywką. Upewnij się, że
wszystkie kawałki są pokryte marynatą. Przykryć pokrywką i zostawić w lodówce na
przynajmniej 3 godziny, najlepiej na noc.
> Grillować lub smażyć do miękkości.
> Podawać z mizerią lub słonym jogurtem i frytkami.(moje)
>
> Może zainspiruje to Państwa do różnych prób i nowych odkryć kulinarnych.
> Wątek jest o ahinsie czyli nie wywieraniu przemocy i w tym sensie popełniam grzech.
Sorry Jivanmukta..
> pozdrawiam wszystkich
>
Jak mam robic juz kurczaka to posolę, posypuję go sypką papryką oraz
przyprawą do kurczaka (taką w torebkach ze sklepu).
Podsmażam na masełku, potem duszę. Od razu. Nic nie kiszę.
--
animka
|