Data: 2017-08-29 16:35:38
Temat: Re: nie jedzcie mięsa
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2017-08-29 o 16:34, Animka pisze:
> W dniu 2017-08-29 o 10:11, t...@g...com pisze:
>> Cała kuchnia hinduska uległa absorbcji / degeneracji / zmiksowaniu z
>> kulturą Zachodu po przybyciu emigrantów do Europy czy US. Widać to
>> wyraźnie w drugim czy trzecim pokoleniu hindusów którzy ulegli już
>> wpływom swoich nowych ojczyzn i dostosowali kuchnię babć i dziadków
>> do swoich możliwości.
>> Tak czy inaczej jest to tylko już dalekie echo tego czego można
>> jeszcze doświadczyć w ojczyźnie curry...))
>>
>> Znalazłem dzisiaj przepis na kurczaka w lekkim curry
>> Podaję go na próbę chociaż jest to tylko tandoori.curry z nazwy.
>>
>> http://www.cdkitchen.com/recipes/recs/1160/Easy-Tand
oori-Chicken77630.shtml
>>
>>
>> Kurczak tandoori bez wysiłku
>>
>> 1 cały kurczak lub kawałki z kością
>> 2 średnie pokrojone w plasterki czerwone cebule
>> 2 zielone papryczki chili, posiekane
>> 4 ząbki czosnku, posiekane
>> 1 łyżeczka mielonego lub drobno posiekanego świeżego imbiru
>> 1/4 szklanki oliwy z oliwek
>> 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
>> 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
>> 3/4 łyżeczki całych nasion kminku
>> sól i pieprz, do smaku
>>
>> Oczyścić i usunąć skórę z kurczaka. Jeśli używasz całego kurczaka,
>> pokroić na kawałki. Nakłóć kurczaka widelcem, lub nożem i posypać solą.
>> Zmiksować cebulę, chili, czosnek, imbir i wszystkie pozostałe
>> składniki w blenderze na gładką pastę.
>> Włożyć kawałki kurczaka z marynatą do dużej miski z pokrywką. Upewnij
>> się, że wszystkie kawałki są pokryte marynatą. Przykryć pokrywką i
>> zostawić w lodówce na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na noc.
>> Grillować lub smażyć do miękkości.
>> Podawać z mizerią lub słonym jogurtem i frytkami.(moje)
>>
>> Może zainspiruje to Państwa do różnych prób i nowych odkryć kulinarnych.
>> Wątek jest o ahinsie czyli nie wywieraniu przemocy i w tym sensie
>> popełniam grzech. Sorry Jivanmukta..
>> pozdrawiam wszystkich
>>
> Jak mam robic juz kurczaka to posolę, posypuję go sypką papryką oraz
> przyprawą do kurczaka (taką w torebkach ze sklepu).
> Podsmażam na masełku, potem duszę. Od razu. Nic nie kiszę.
>
Albo piekę w piekarniku bez podsmażania.
--
animka
|