Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nie jedzcie mięsa
Date: Tue, 29 Aug 2017 16:35:38 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 53
Message-ID: <oo3u4b$9nk$1@news.icm.edu.pl>
References: <oma77u$d2j$1@news.icm.edu.pl> <omb2d7$lq3$1@dont-email.me>
<omktir$2o6$1@gioia.aioe.org> <omn33k$i1$1@dont-email.me>
<on9paf$g1j$1@gioia.aioe.org> <onkuub$m9a$1@dont-email.me>
<onlf0v$1tki$1@gioia.aioe.org> <onn733$h8s$1@news.icm.edu.pl>
<onpdg2$1rv8$1@gioia.aioe.org>
<2...@g...com>
<7...@g...com>
<oo3u2o$99i$1@news.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-65-72-80.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1504017355 9972 89.65.72.80 (29 Aug 2017 14:35:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 29 Aug 2017 14:35:55 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.5.1
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <oo3u2o$99i$1@news.icm.edu.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377728
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-08-29 o 16:34, Animka pisze:
> W dniu 2017-08-29 o 10:11, t...@g...com pisze:
>> Cała kuchnia hinduska uległa absorbcji / degeneracji / zmiksowaniu z
>> kulturą Zachodu po przybyciu emigrantów do Europy czy US. Widać to
>> wyraźnie w drugim czy trzecim pokoleniu hindusów którzy ulegli już
>> wpływom swoich nowych ojczyzn i dostosowali kuchnię babć i dziadków
>> do swoich możliwości.
>> Tak czy inaczej jest to tylko już dalekie echo tego czego można
>> jeszcze doświadczyć w ojczyźnie curry...))
>>
>> Znalazłem dzisiaj przepis na kurczaka w lekkim curry
>> Podaję go na próbę chociaż jest to tylko tandoori.curry z nazwy.
>>
>> http://www.cdkitchen.com/recipes/recs/1160/Easy-Tand
oori-Chicken77630.shtml
>>
>>
>> Kurczak tandoori bez wysiłku
>>
>> 1 cały kurczak lub kawałki z kością
>> 2 średnie pokrojone w plasterki czerwone cebule
>> 2 zielone papryczki chili, posiekane
>> 4 ząbki czosnku, posiekane
>> 1 łyżeczka mielonego lub drobno posiekanego świeżego imbiru
>> 1/4 szklanki oliwy z oliwek
>> 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
>> 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
>> 3/4 łyżeczki całych nasion kminku
>> sól i pieprz, do smaku
>>
>> Oczyścić i usunąć skórę z kurczaka. Jeśli używasz całego kurczaka,
>> pokroić na kawałki. Nakłóć kurczaka widelcem, lub nożem i posypać solą.
>> Zmiksować cebulę, chili, czosnek, imbir i wszystkie pozostałe
>> składniki w blenderze na gładką pastę.
>> Włożyć kawałki kurczaka z marynatą do dużej miski z pokrywką. Upewnij
>> się, że wszystkie kawałki są pokryte marynatą. Przykryć pokrywką i
>> zostawić w lodówce na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na noc.
>> Grillować lub smażyć do miękkości.
>> Podawać z mizerią lub słonym jogurtem i frytkami.(moje)
>>
>> Może zainspiruje to Państwa do różnych prób i nowych odkryć kulinarnych.
>> Wątek jest o ahinsie czyli nie wywieraniu przemocy i w tym sensie
>> popełniam grzech. Sorry Jivanmukta..
>> pozdrawiam wszystkich
>>
> Jak mam robic juz kurczaka to posolę, posypuję go sypką papryką oraz
> przyprawą do kurczaka (taką w torebkach ze sklepu).
> Podsmażam na masełku, potem duszę. Od razu. Nic nie kiszę.
>
Albo piekę w piekarniku bez podsmażania.
--
animka
|