Data: 2017-08-29 16:34:36
Temat: Re: nie jedzcie mięsa
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2017-08-29 o 10:11, t...@g...com pisze:
> Cała kuchnia hinduska uległa absorbcji / degeneracji / zmiksowaniu z kulturą
Zachodu po przybyciu emigrantów do Europy czy US. Widać to wyraźnie w drugim czy
trzecim pokoleniu hindusów którzy ulegli już wpływom swoich nowych ojczyzn i
dostosowali kuchnię babć i dziadków do swoich możliwości.
> Tak czy inaczej jest to tylko już dalekie echo tego czego można jeszcze doświadczyć
w ojczyźnie curry...))
>
> Znalazłem dzisiaj przepis na kurczaka w lekkim curry
> Podaję go na próbę chociaż jest to tylko tandoori.curry z nazwy.
>
> http://www.cdkitchen.com/recipes/recs/1160/Easy-Tand
oori-Chicken77630.shtml
>
> Kurczak tandoori bez wysiłku
>
> 1 cały kurczak lub kawałki z kością
> 2 średnie pokrojone w plasterki czerwone cebule
> 2 zielone papryczki chili, posiekane
> 4 ząbki czosnku, posiekane
> 1 łyżeczka mielonego lub drobno posiekanego świeżego imbiru
> 1/4 szklanki oliwy z oliwek
> 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
> 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
> 3/4 łyżeczki całych nasion kminku
> sól i pieprz, do smaku
>
> Oczyścić i usunąć skórę z kurczaka. Jeśli używasz całego kurczaka, pokroić na
kawałki. Nakłóć kurczaka widelcem, lub nożem i posypać solą.
> Zmiksować cebulę, chili, czosnek, imbir i wszystkie pozostałe składniki w blenderze
na gładką pastę.
> Włożyć kawałki kurczaka z marynatą do dużej miski z pokrywką. Upewnij się, że
wszystkie kawałki są pokryte marynatą. Przykryć pokrywką i zostawić w lodówce na
przynajmniej 3 godziny, najlepiej na noc.
> Grillować lub smażyć do miękkości.
> Podawać z mizerią lub słonym jogurtem i frytkami.(moje)
>
> Może zainspiruje to Państwa do różnych prób i nowych odkryć kulinarnych.
> Wątek jest o ahinsie czyli nie wywieraniu przemocy i w tym sensie popełniam grzech.
Sorry Jivanmukta..
> pozdrawiam wszystkich
>
Jak mam robic juz kurczaka to posolę, posypuję go sypką papryką oraz
przyprawą do kurczaka (taką w torebkach ze sklepu).
Podsmażam na masełku, potem duszę. Od razu. Nic nie kiszę.
--
animka
|