Data: 2001-03-17 14:26:55
Temat: Re: niemcy
Od: t...@y...com (Adam Trendowicz)
Pokaż wszystkie nagłówki
At 01:16 AM 16.03.2001 +0100, you wrote:
>[...] poziom kultury kulinarnej jest tu bardzo wysoki
Co z tego jesli kultura produkcji zywnosci jest zatrwazajaca. Karmienie
wszystkiego co sie rusza maczkami zrobionymi z niewiadomo z czego, np.
starego oleju silnikowego i inne takie historie. A to dopiero poczatek.
Zobaczymy co bedzie kolejne po kurczakach karmionych olejem silnikowym,
BSE, swin faszerowanych antybiotykami i pryszczycy.
> - podobnie jak we
>francji, pija sie duzo wina,
Nie wiem czy wiesz, ze to wlasnie wspaniali Niemcy przeforsowali dodawanie
do produkcji czekolad wiekszej ilosci tluszczow co nie czyni bynajmniej
czekolady lepsza ale za to jej produkcje latwiejsza i tansza. Ostatnio
przeforsowali tez (naszczescie tylko u siebie) pozwolenie na dodawanie
cukru i wody do win. Je dziekuje za takie wino.
>ale jak patrze co tutaj jest typowe (Spieß, Blut-, Brat-, Bock-, Curry- i
>inne -wursty, eintopfy, gulasze i kapucha), to mnie zgroza ogarnia. ale
>najbardzej mnie rozwalila zupa mleczna z kielbasa zamiast makaronu! (taka
>wedzona sucha; tluste, zolte oczka sobie plywaly po mleku - bleee!) czy
>popijanie gulaszu mlekiem...
Genau ...yyy ... tzn zgadzam sie w calej rozciaglasci.
>sa i plusy: smiesznie tanie polprodukty i paczko/ puszki (kukurydza, oliwa,
>maka, olej itp.), ale przede wszystkim niemieckie piekarnie, nigdzie tego
>nie widzíalem (slyszalem ze jeszcze w szwecji jest podobnie): _mnostwo_
>malych piekarenek z mila obsluga, gdzie mozna kupic co dusza (zoladek?)
>zapragnie: chleby wszelakie (jasne, ciemne, ekologiczne! ...), buleczki,
>ciasta i placki (tylko wszystkie slodycze utopione sa w lukrze, a ja tego
>nie lubie), ciasteczka jak u nas to tylko z paczki, no i te ceny!
Tylko czasem przeraza lista skladnikow na opakowaniu. Sporo z tych wyrobow
bardziej przypomina produkty zakladow chemicznych niz cos do jedzenia.
>ogolnie
>slodycze niemieckie sa the best jakosciowo
Jadles beligijskie???
Czarno to widze i tylko nie rozmie dlaczego Polska gdzie to jedzenie jest
jeszcze produkowane w miare porzadnie z tego nie korzysta. Z drugiej strony
rozumie za to dlaczego Unia tak sie broni przed polska konkurencja.
Pozdrowienia,
Adam
____________________________________________________
_____
Do You Yahoo!?
Get your free @yahoo.com address at http://mail.yahoo.com
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|