Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Kropelka" <k...@n...serwery.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nowe smaki - kotlety
Date: Mon, 26 Aug 2002 17:42:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <akdi8h$14h$1@news.tpi.pl>
References: <akai9m$2dt8$1@pingwin.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: komp7.louis.krakow.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1030376529 1169 62.121.132.138 (26 Aug 2002 15:42:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 26 Aug 2002 15:42:09 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: nowe smaki - kotlety
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122231
Ukryj nagłówki
> Kotlety z kalafiora
> =============
> 1 kalafior
> 2 jajka
> 15 dag bułki tartej
> 6 łyżek posiekanego koperku
> 1 łyżeczka kminku
> 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
> kawałek korzenia lubczyku
> na czubku łyżki cukru
> sól i pieprz
>
> Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać, zalać gorącą
> osoloną wodą, dodać lubczyk, cukier i ugotować.
> Odcedzić i rozgnieść widelcem na puree. Dodać jajka, bułkę tartą,
> posiekany koperek, przyprawy i starannie wymieszać.
> Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na
> złoto.
A ten ja wczoraj wykorzystalam:-) Tylko troszeczke zmodyfikowalam bo
zrobilam z jednego kalafiorka i jednego brokula.
A.. i jeszcze jedno.. poniewaz zabraklo mi pod koniec tartej bulki wiec
zaczelam obtaczac w kaszcze mannej (tylkko to przyszlo mi do glowy)...
wyszly smaczne tylko blade. Za to nie rozlazily sie tak latwo, byly bardziej
wytrzymale na obracanie. Wiec w koncu zmieszlam troche bulki z kaszka
blyskawiczna i wyszlo super. Kolorek sliczny (od buleczki) a i nie rozwalaja
sie na patelni:-)
A wogole przepisik super. Uwielbiam kalafiora
|