Data: 2009-12-16 01:16:34
Temat: Re: noże kuchenne
Od: "bulka paryska" <z...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote in message
news:hg98ua$4h4$1@inews.gazeta.pl...
> bulka paryska pisze:
> > "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote in message
> > news:hg947e$j4f$1@inews.gazeta.pl...
> >> Krzysztof Tabaczyński pisze:
> >>> Co to jest kamień wodny?
> >>> Dlaczego nie włożysz santoku do zmywarki?
> >> Kamień wodny służy do ostrzenia noży japońskich (Deba, yanagiba,
santoku)
> > oraz ich polerowania (końcowe ostrzenie /.../
> > -----------
> > Tez mam taki noz (typ Chef's) :)
> > prosze o opis jak ostrzysz na kamieniu wodnym (mam 2stronny)
> > dzieki :)
>
> Tu całkiem dobra instrukcja, najważniejszą rzeczą jest oczywiśćie
zwilżenie kamienia, zachowanie
> niewielkiego kąta, oraz utrzymanie go przez cały czas ostrzenia
>
> http://www.youtube.com/watch?v=NboSIlg5w6w
--------------
Wielkie dzieki, potwierdzilo sie to, co intuicyjnie wydedukowalam
(bo instrukcja to kilka japonskich krzaczkow :) )
Dziekuje za wszystkie cenne uwagi
bp
|