Data: 2005-08-08 19:33:03
Temat: Re: nurtujace pytanie
Od: Waldemar Krzok <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Shrek wrote:
>>>> Tak jest przynajmniej w zarzadzeniach unijnych. "Sok pomaranczowy"
>>>> zawiera 100 % soku, "netar" i "napoj" sa rozcienczone woda, w
>>>> zaleznosci od ilosci procentow maja prawo de jednej lub de drugiej
>>>> nazwy.
>>>>
>
> A czy to nie jest tak, ze nektar w stosunku do soku jest zageszczony
> (odparowana czesc wody z soku) i czesto jest rowniez gesciejszy z tego
> powodu, ze zawiera pulpe owocowa (np. nektar brzoskwiniowy). Byc moze
> nektar jest tez czasami doslodzony.
>
> Napoj to jest z kolei rozcienczony i doslodzony sok (i byc moze inne
> swinstwa dodane).
>
> O ile mi wiadomo, sok robi sie z "koncentratu" z powodow czysto
> praktycznych. Generalnie latwo jest zrobic koncentrat poprzez
> odparowanie prozniowe, a wtedy jest mniej do transportu i
> przechowywania. Brakujaca wode mozna zawsze potem dodac praktycznie bez
> zmiany jakosci i smaku soku (no chyba ze dodamy kranowy).
sok może zawierać wyłącznie sok. Jak jest robiony z koncentratu, to może
być tylko dodana woda. Nektar musi zawierać (chyba) przynajmniej 50%
soku, poza tym może być cukier i woda. Napój owocowy musi zawierać sok,
ale może by być go mało.
Waldek
|