Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia o przeis na fasolowke prosze Re: o przeis na fasolowke prosze

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: o przeis na fasolowke prosze

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: "kosek" <k...@f...of.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: o przeis na fasolowke prosze
Date: Mon, 10 Sep 2001 11:38:52 +0200
Organization: Internet Partners
Lines: 41
Message-ID: <9ni1na$2tvu$1@news2.ipartners.pl>
References: <9nfp3l$4sm$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.94.203.178
X-Trace: news2.ipartners.pl 1000114730 96254 195.94.203.178 (10 Sep 2001 09:38:50
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Sep 2001 09:38:50 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:67318
Ukryj nagłówki

Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:9nfp3l$4sm$1@news.tpi.pl...
> taką klasyczną, z boczusiem (chyba):)
>
> bardzo proszę i z góry dziękuję
>
> pozdrawiam
> Mechcia

Oto mój sposób na IMHO fantastyczną zupkę fasolową.
30dag fasoli, 20 dag wędzonych żeberek, 20 dag boczku wędzonego, 2 łyżki
smalcu, cebula, 2 marchewki, kilka ziemniaków, pomidor, ząbek czosnku, liść
laurowy, cząber, pieprz, sól, majeranek (dużo majeranku), ziele angielskie.
(oczywiście proporcje względne, szczególnie między boczkiem a żeberkami)

Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w wodzie przez ok. 6-8 godzin.
Gotować do momentu aż zmięknie tj. ok. 2 godz. razem z żeberkami i
przyprawami (liść laurowy, pieprz ziele ang.). Po tym czasie,mięso wyjąć,
ddzielić od kości, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Ale wcześniej!
Po ok. 1 godzinie gotowania fasoli, obrać cebulę, marchew, pokroić w kostkę
i krótko podsmażyć na części smalcu, po czym wrzucić do zupy.
Na pozostałej części smalcu obsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę i
wrzucić do zupy.
Gdy fasola jest miękka dodać pomidor bez skórki oraz ziemniaki obrane i
pokrojone w kawałki, pogotować tak aby ziemniaki były miękkie, przyprawić do
smaku pieprzem oraz czosnkiem roztartym solą i majerankiem. Część zupy można
przetrzeć przez sito, będzie wtedy bardziej zawiesista, choć po odgrzaniu
następnego dnia i tak robi się gęstawa.

Można też bez pomidora - nie jest konieczny.
Ja używam własnego wyrobu żeberek i boczku wędzonego co daje zupie wprost
niesamowity aromat.
Smacznego.

--
Pozdrawiam
Kosek
mailto: k...@f...of.pl



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.09 adiola
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6