Data: 2001-09-10 09:38:52
Temat: Re: o przeis na fasolowke prosze
Od: "kosek" <k...@f...of.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:9nfp3l$4sm$1@news.tpi.pl...
> taką klasyczną, z boczusiem (chyba):)
>
> bardzo proszę i z góry dziękuję
>
> pozdrawiam
> Mechcia
Oto mój sposób na IMHO fantastyczną zupkę fasolową.
30dag fasoli, 20 dag wędzonych żeberek, 20 dag boczku wędzonego, 2 łyżki
smalcu, cebula, 2 marchewki, kilka ziemniaków, pomidor, ząbek czosnku, liść
laurowy, cząber, pieprz, sól, majeranek (dużo majeranku), ziele angielskie.
(oczywiście proporcje względne, szczególnie między boczkiem a żeberkami)
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w wodzie przez ok. 6-8 godzin.
Gotować do momentu aż zmięknie tj. ok. 2 godz. razem z żeberkami i
przyprawami (liść laurowy, pieprz ziele ang.). Po tym czasie,mięso wyjąć,
ddzielić od kości, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Ale wcześniej!
Po ok. 1 godzinie gotowania fasoli, obrać cebulę, marchew, pokroić w kostkę
i krótko podsmażyć na części smalcu, po czym wrzucić do zupy.
Na pozostałej części smalcu obsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę i
wrzucić do zupy.
Gdy fasola jest miękka dodać pomidor bez skórki oraz ziemniaki obrane i
pokrojone w kawałki, pogotować tak aby ziemniaki były miękkie, przyprawić do
smaku pieprzem oraz czosnkiem roztartym solą i majerankiem. Część zupy można
przetrzeć przez sito, będzie wtedy bardziej zawiesista, choć po odgrzaniu
następnego dnia i tak robi się gęstawa.
Można też bez pomidora - nie jest konieczny.
Ja używam własnego wyrobu żeberek i boczku wędzonego co daje zupie wprost
niesamowity aromat.
Smacznego.
--
Pozdrawiam
Kosek
mailto: k...@f...of.pl
|