Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!not-for-ma
il
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ...o zupie podanej w chlebie.
Date: Mon, 22 Oct 2001 10:57:43 GMT
Organization: A poorly-installed InterNetNews reader
Lines: 24
Message-ID: <9r0trs$hnt$1@h1.uw.edu.pl>
References: <9qmj3k$e3t$1@h1.uw.edu.pl> <9qmmq4$c3i$1@news.tpi.pl>
<3...@k...net.pl> <9r0e3d$jod$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
<9r0eij$a63$1@h1.uw.edu.pl> <9r0l80$bhl$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: h1.uw.edu.pl 1003748028 18173 217.96.222.87 (22 Oct 2001 10:53:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 22 Oct 2001 10:53:48 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:75875
Ukryj nagłówki
"{Wilma}" <w...@s...pl> wrote:
>No to szybko szukaj przepis i dawaj tu na grupe! ;o)
>pozdr. Wilma
>
>PS. A moze sami cos wymyslimy?
>Np. Do wywaru wlac biala zasmazke i smietane kremowke. Zagotowac i odstawic do
>wystygniecia. Do zimnego wywaru wrzucic zoltka, i czosnek. Dobrze rozmieszac,
>mieszajac doprowadzic do wrzenia (ciekawe czy zoltka sie nie zetna?).
Przepis nie sprawdzony z "Potrawy tawerny hiszpańskiej" Janiny
Pałęckiej i O. Sobańskiego
"Do garnka wkładamy drobno pokrojony chleb ( 50dag) i wlewamy
około 1,5 litra wody i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy kawałek
masła (10dag), sól i pieprz. Gotujemy w odkrytym garnku przez
30 minut, często mieszając drewnianą łyżką. następnie zawartość
przecieramy przez gęste sito i wlewamy ponownie do garnka.
Podgrzewamy aż dp zagotowania. Odstawiamy, dodajemy 3 żółtka ubite
ze śmietanką, solą i pieprzem (śmietanki 20dag). Podajemy w
ogrzanych talerzach ( dla Nas fajniej w chlebie wydrążonym i
opieczonym w piekarniku, posmarowanym oliwą z czosnkiem) Tutaj nie
dodano czosnku ale w pewnym momencie wypadało by go dodać.
AgataW.
|