Data: 2001-10-22 11:21:26
Temat: Re: ...o zupie podanej w chlebie.
Od: "{Wilma}" <w...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9r0trs$hnt$1@h1.uw.edu.pl...
: Przepis nie sprawdzony z "Potrawy tawerny hiszpańskiej" Janiny
: Pałęckiej i O. Sobańskiego
:
: "Do garnka wkładamy drobno pokrojony chleb ( 50dag) i wlewamy
: około 1,5 litra wody i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy kawałek
: masła (10dag), sól i pieprz. Gotujemy w odkrytym garnku przez
: 30 minut, często mieszając drewnianą łyżką. następnie zawartość
: przecieramy przez gęste sito i wlewamy ponownie do garnka.
: Podgrzewamy aż dp zagotowania. Odstawiamy, dodajemy 3 żółtka ubite
: ze śmietanką, solą i pieprzem (śmietanki 20dag). Podajemy w
: ogrzanych talerzach ( dla Nas fajniej w chlebie wydrążonym i
: opieczonym w piekarniku, posmarowanym oliwą z czosnkiem) Tutaj nie
: dodano czosnku ale w pewnym momencie wypadało by go dodać.
:
Hehe .. no to nie za duzo sie pomylilam. Ciekawe czy to ma byc chleb zytni, czy
pszenny? Zytni pewnie daje kwaskowosci zupie, a pszenny ... nie mam pojecia.
pozdr. Wilma
PS. Przepis napewno wyprobuje ;o)
|