Data: 2001-10-22 10:57:43
Temat: Re: ...o zupie podanej w chlebie.
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"{Wilma}" <w...@s...pl> wrote:
>No to szybko szukaj przepis i dawaj tu na grupe! ;o)
>pozdr. Wilma
>
>PS. A moze sami cos wymyslimy?
>Np. Do wywaru wlac biala zasmazke i smietane kremowke. Zagotowac i odstawic do
>wystygniecia. Do zimnego wywaru wrzucic zoltka, i czosnek. Dobrze rozmieszac,
>mieszajac doprowadzic do wrzenia (ciekawe czy zoltka sie nie zetna?).
Przepis nie sprawdzony z "Potrawy tawerny hiszpańskiej" Janiny
Pałęckiej i O. Sobańskiego
"Do garnka wkładamy drobno pokrojony chleb ( 50dag) i wlewamy
około 1,5 litra wody i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy kawałek
masła (10dag), sól i pieprz. Gotujemy w odkrytym garnku przez
30 minut, często mieszając drewnianą łyżką. następnie zawartość
przecieramy przez gęste sito i wlewamy ponownie do garnka.
Podgrzewamy aż dp zagotowania. Odstawiamy, dodajemy 3 żółtka ubite
ze śmietanką, solą i pieprzem (śmietanki 20dag). Podajemy w
ogrzanych talerzach ( dla Nas fajniej w chlebie wydrążonym i
opieczonym w piekarniku, posmarowanym oliwą z czosnkiem) Tutaj nie
dodano czosnku ale w pewnym momencie wypadało by go dodać.
AgataW.
|