Data: 2005-01-20 11:12:39
Temat: Re: obiad z twarogu (było: pusiak)
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik p...@b...pl napisał:
> Dzięki. Może zrobie te pierogi ruskie tylko zupełnie nie wiem jak je sie
> robi.No i tak z ciekawości: co to są te cepeliny i gomółki.
Nie wiecie, bo to potrawy regionalne. Gomółki - z Podkarpacia :)
Na 1 kg tłustego twarogu bierze się 5 żółtek, trochę soli i sporo
kminku. Mieszamy, formujemy kule (z tej ilości 6-10 kul), układamy na
blasze i wsuwamy do piekarnika lekko ogrzanego. Mają powoli wysychać i
zżółknąć. Dawne gospodynie, a i teraz niektóre dawały te gomółki do
pieca po pieczeniu chleba, ułożone na desce.
--
pa, Basiabjk
|