Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.nask.pl!ne
ws.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews
.com!nntp.giganews.com!postnews.google.com!a5g2000pre.googlegroups.com!not-for-
mail
From: o...@t...pl
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: odchudzanie-co jesc ?
Date: Tue, 28 Apr 2009 05:16:46 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 29
Message-ID: <e...@a...googlegroups.com>
References: <gt6ku3$p7g$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 192.100.112.203
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1240921006 16863 127.0.0.1 (28 Apr 2009 12:16:46 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 28 Apr 2009 12:16:46 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: a5g2000pre.googlegroups.com; posting-host=192.100.112.203;
posting-account=_cPeZgoAAABxIYtWu_yxnQI8VXgpabE5
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-Via: 1.0 FIESPRX002
X-HTTP-UserAgent: Opera/9.64 (Windows NT 5.1; U; pl) Presto/2.1.1,gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:256508
Ukryj nagłówki
> Czy jadł ktoś kiedyś chitosan ?http://zakupy.wp.pl/OLIMP-CHITOSAN-60-kaps-3463-149
035.html?ticaid=17ee4
> warto sie pchac w te tabletki ?
Nie jestem na 100% pewien, czy to ten sam srodek, ale znam dziewczyne,
ktora brala cos takiego (a przynajmniej o podobnym dzialaniu) przez
niecale 2 lata - kompletnie sobie zniszczyla zdrowie. Zaczely jej
wypadac wlosy, paznokcie pekac wzdluz, cos z zebami itd. Poszla do
lekarza dluuuugo za pozno, a ten ja zdrowo opieprzyl, zeby nie
powiedziec dosadniej.
Nawet jesli to nie jest dokladnie ten sam srodek, to poczytaj jak to
dziala - m.in. blokuje wchlanianie tluszczy. Poczytaj nastepnie po co
czlowiekowi kwasy tluszczowe w pozywieniu - otoz sa absolutnie
niezbedne. Bez nich chocby nie jest w stanie wchlaniac niektorych
rozpuszczalnych w tluszczach witamin. Z kwasow tluszczowych organizm
takze syntetyzuje sobie gliceryne i inne lipidy. Ja bym osobiscie nie
radzil sie w takie cos pchac, za to polecalbym, i z tym sie pewnie
wyzej wypowiadajacy Tomek zgodzi, zwiekszyc ilosc spozywanego kwasu
omega-3. Pamietaj tylko, ze ten wielonienasycony kwas tluszczowy jest
nieodporny na temperature i nawet gotowane ryby juz go praktycznie nie
zawieraja. Wprowadz raczej do diety orzechy i migdaly (tylko nie za
duzo, bo w koncu tluszcz, to duzo kalorii) albo jeszcze lepiej siemie
lniane (lub olej z siemienia lnianego). Sporo omega-3 zawiera tez
oliwa z oliwek (nie wolno na niej smazyc, bo ma niska temperature
dymienia) oraz olej rzepakowy (ten ma dobry dla organizmu stosunek
omega-3 do omega-6). Wiecej informacji pewnie poda Tomek.
--
Olleo
|