Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ognisko - co poza kielbasa?
Date: Thu, 09 Jun 2005 18:41:04 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 23
Sender: w...@o...pl@80.72.34.43
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <d87gs3$a9j$1@nemesis.news.tpi.pl> <d89iqp$uap$1@pyro.tvk.wroc.pl>
<d89ql1$40u$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.72.34.43
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1118335261 7070 80.72.34.43 (9 Jun 2005 16:41:01 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Jun 2005 16:41:01 GMT
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:241168
Ukryj nagłówki
In article <d89ql1$40u$1@nemesis.news.tpi.pl>,
richo nazca <n...@n...nospam.com.pl> wrote:
> Meteor napisał(a):
>
> > Czasem latem przebywając w gronie wegetarian,a znajdując sie na
> > bezludziu, trzeba zjeść coś ciepłego i sytego. I przygotowuje się ciasto
> > na naleśniki (trochę gęstsze). Myje się patyki i obiera się je z kory
> > (patyki grubości kija od szczotki). Następnie macza się końcówkę kija w
> > cieście, i piecze się nad ogniskiem, i tak maczamy paręnaście
> > (dzieciąt)razy. Otrzymujemy "bułkę" bardzo sytą, w miejsce po kiju można
> > "wlać" dżem, lub jakiś inny specyfik zmieniający smak. Można także
> > zmieniając smak ciasta dodać kakao rozpuszczalne, lub jakieś przyprawy.
> > Trzeba uważać, na miejsce jedzenia tej buły, ponieważ dziwnie wygląda
> > (na wyjazdach przez wygląd jej nazwaliśmy to wykwintne danie "kupa na
> > patyku").
>
> Brzmi znakomicie. To trochę, jak sękacz.
To jest jeden z najstarszych, jeżeli w ogóle nie najstarszy sposób
pieczenia pieczywa. I zapewne stąd się wziął sękacz.
Władysław
|