Data: 2001-01-28 17:45:30
Temat: Re: ogorki na ostro - 2 wersje
Od: "rena" <r...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
co to jest kumin?
Użytkownik "Marek Drabik" <m...@e...pl> napisał w wiadomości
news:3A70006D.1074EE69@eurozet.pl...
> Witam,
> Bylo ostatnio o ostrych rzeczach, wiec i ja sie podziele ostatnim swoim
> osiagnieciem w eksperymentowaniu.
>
> Dwa sloiki ogorkow konserwowych Krakusa.
> Lyzeczka ostrego chilli (ja uzywam 2-3, ale zalecam rozwage, chyba, ze
> nie chcecie, co by inni podjadali ;)
> Lyzka kuminu
> Dwie lyzki czerwonej slodkiej papryki
> Opakowanie kolendry
> Duza glowka czosnku
> 3-4 lyzki octu
>
> Zalewe z ogorkow wylac do garnka. Dodac przyprawy, posiekany (lub
> zmiksowany) czosnek, dodac ocet, zagotowac.
> Ogorki pokroic wzdluz i scisle ulozyc w sloiku. Zalac zalewa. Czekac -
> po trzech dniach mozna podjadac, po 7 jesli cos zostanie - gotowe !
>
> Wariant drugi,oryginalny przepis p. Daniela z knajpy katowickiego
> Flasha. Mam nadzieje, ze nie bedzie mi mial za zle,ogorki mozna smakowac
> w rzeczonej knajpie.
>
> Tyle samo ogorkow
> Ocet winny
> Lyzeczka wegety
> lyzka curry
> 1 lyzeczka chilli
> 1 lyzeczka czerwonej papryki
> 1 glowka czosnku
> Technologia ta sama bez podgrzewania
>
> Ja nie miksuje,ale siekam czosnek. Krakusy., bo mnie najbardziej
> smakuja. Jedyne ryzyko, to zeby ogorki nie zrobily sie kapcie. Krakusy
> sie nie robia.
> Nieco odmienne smaki. Robie na zmiane, bo sa zwolennicy jednej i drugiej
> szkoly.
>
> Pozdr, MDR
|