Data: 2003-05-28 08:23:32
Temat: Re: olejowanie
Od: "K-rol" <p...@o...pl.usunto>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "kedas" <k...@g...pl> napisał ...
> Skoro sie zdecydowales na blat drewniany, to pewnie zrobiles wczesniej
> odpowiednie rozpoznanie...
Mogąbyć wrażenia z użytkowania:) ??
> Szczerze mowiac chory jestem na taki blat, ale kogo zapytam to raczej
odradza,
> bo podobno:
> - zostaja plamy
> - jak postawisz gorace naczynie to zostaje kolko
> - no i generalnie malo praktyczny
Generalnie blat drewniany jest przede wszystkim ładny (a u mnie pasuje do
reszty drewnianych elementów kuchni), niestety wymaga więcej opieki. Dobrze
zabezpieczony blat nie powinien nasiąkać. Szczególnie zwracam uwagę na
okolice kuchni i zlewozmywaka wycierając mokre plamy do sucha. Plamy z
herbaty czy soku (nie testowałem na soku z czarnej porzeczki :) wycierane
nawet dnia następnego nie pozostawiły żadnych śladów.
Raz zdarzył się mały wypadek i niezauważone pozostało na noc na blacie
białko jajka. Przebarwienie (jaśniejsza plama) zostało usunięte w ciągu 5
minut. Przetarcie drobnym papierem ściernym miejsca uszkodzenia, następnie
pokrycie cienką warstwą oleju. Wygląda jakby nigdy nic się tam nie stało.
Gorących naczyń nie stawiałem na blacie więc nie wiem jakie mogą być efekty
takich działań.
Pozdrawiam zwolenników materiałów naturalnych :)
Karol Jurczyk
|