Data: 2005-06-13 11:12:58
Temat: Re: oliwa cytrynowa:)
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <d8jooh$c19$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"aniared/A.L." <a...@n...pl> wrote:
> waldek napisał(a):
> >
> > To chyba kwestia pewnego misterium. Ja mam podobnie z koncentratem
> > pomidorowym. Zanim zrobię sos muszę go chwilę przesmażyć na patelni. Tak
> > zawsze u mnie robiono, więc i ja tak robię, cholera wie po co. Jakiś rok
> > temu ze zdziwieniem oglądam ci ja Makłowicza, który też zaczyna smażyć
> > koncentrat do sosu i kometuje, że nie wie dlaczego tak robi - brak
> > racjonalnych przesłanek - ale tak trzeba!
>
> Jeżeli przesmażasz z tłuszczem, to może mieć to wpływ na kolor potrawy.
> Tak mi się kojarzy, ale podstaw chemicznych nie pamiętam. Przecier
> pozostanie czerwony, zamiast zbrunatnieć.
Pewnie jest podobnie jak z papryką. Zawarty w niej barwnik czerwony jest
rozpuszczalny w tłuszczach, a nie w wodzie.
Władysław
|