Data: 2006-11-06 09:05:15
Temat: Re: oliwa do chleba
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Czarownik" <k...@...pl> napisał w wiadomości
news:eikrt0$am4$1@node5.news.atman.pl...
>
>
> Czy ktos wie jak dorobic oliwe do maczania chleba?
>
>
IOnna alternatywa to :
do butelki wrzucic czuszke (peperonio, chili, inna ostra papryke), zalac
oliwa, pozostawic do "przegryzienia (dosc dlugo)
Alternatywnie zamiast papryki mozna dac:
Na innym terenie,
Słoninę kroją drobno, {bez skory}smaży się do zniknięcia szumów {wody}
Osobno na dużej patelni smaży się mięso mielone, lub kiełbaskę,
z dodatkiem,
Czosnek z trzy ząbki, kminek, oraz dodaje się suszona miętę w małych
ilościach,
Każda słonina wyzwala specyficzny zapach, czosnek sam nie likwiduje,
A kminek z malutka doza mięty zabija ten zapach, {tylko dobrze usmażyć}
Do każdego słoiczka na zakrętkę, dodajemy skwarki i cześć smażonego, i na
gorąco zakręcamy.
Słoik wybierać na porcje, zależnie od ilości osób w dom, i kto używa do
chleba,
Ja używam prawie do wszystkiego, z góry do smażenia, a dół do gołąbków i
bigosu..
Ale zawsze nie zdążę, bo zjedzą.
estragon
tymianek
rozmaryn
bazylie
|