Data: 2001-08-21 18:40:34
Temat: Re: oliwa z pestek dyni
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
<w...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:0777.00000002.3b828f06@newsgate.onet.pl...
> Jestem bardzo ciekawy Waszych doswiadczen kulinarnych ze styryjskim
przysmakiem
> za jaki uchodzi oliwa z pestek dyni. Nie jest zbyt tania ( w ETC na Zaspie
> flaszeczka 300 ml kosztuje 33PLN, ale juz w sklepie spozywczym vis a vis bloku
> przy ul. Startowej 15 "jedyne" 28PLN ), za to godna uwagi. W trojmiejskich
> sklepach spotyka sie ja raczej sporadycznie i zawsze tego samego producenta.
> Jest to o tyle ciekawe, gdyz w Austrii (konkretnie Styrii) producentow tego
> lokalnego przysmaku jest wielu. Oliwa ta ma bardzo ciemny kolor, orzechowy
smak
> i uzywa sie jej na surowo, zwykle do salatek (np. z pomidorów).
>
> Polecam i czekam na Wasze opinie.
>
> Pozdrawiam
>
> Wok
>
Ponoc to niezwykle skuteczne lekarstwo na choroby prostaty. Oliwy tej uzywa sie
sporo na Balkanach i wlasnie tam rzadko choruja. Doswiadczenia specjalnego z nia
nie mam. Odezwe sie jesli cos znajde.
Irek
|