Data: 2005-11-21 06:44:24
Temat: Re: Ĺ?opatka woĹ?owa ... co z niej zrobiÄ??
Od: "Misiek" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena BargieĹ" <m...@g...pl> napisał w
wiadomości news:dlnc4c$qia$1@inews.gazeta.pl...
> paskuda napisaĹ(a):
>
> >WysĹaĹam TZ do sklepu - miaĹ kupiÄ prÄgÄ (Ĺźeby mu ugotowaÄ na
mieciutko do
> >zjedzenia z chrzanikiem). I siÄ kretyn pomyliĹ i kupiĹ ĹopatkÄ
woĹowÄ
- swojÄ
> >drogÄ
caĹkiem Ĺadny gruby pĹat miÄsa ;-)
> >
> >Co ja mam z niÄ
zrobiÄ???
> >
> >pozdrawiam
> >paskuda
> >
> >
> >
> Ja polecam gulasz na czerwonym winie... pycha...
> 1 kg miÄsa woĹowego (Ĺopatka lub prÄga)
> 3 duĹźe cebule
> 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
> 4 â 5 zÄ
bkĂłw czosnku (standardowo - jako miĹoĹniczka czosnku dajÄ
zawsze
> troszkÄ wiÄcej)
> 500 g pomidorĂłw
> kilka gaĹÄ
zek tymianku lub póŠĹyĹźeczki suszonego
> olej sĹonecznikowy + ĹyĹźka masĹa
> sĂłl, pieprz
>
> MiÄso pokroiÄ w kostkÄ o boku okoĹo 3 cm. CebulÄ obraÄ i pokroiÄ w
> kostkÄ (duĹźÄ
).
> Na rozgrzany tĹuszcz (olej sĹonecznikowy + masĹo) wrzuciÄ miÄso i
> smaĹźyÄ, aĹź siÄ Ĺadnie zarumieni.
> DodaÄ cebulÄ i gdy siÄ zeszkli wlaÄ poĹowÄ iloĹci wina. OdparowaÄ,
> wrzuciÄ czosnek pokrojony w cieĹkie plasterki.
> Do miÄsa dodaÄ pomidory pokrojone w kostkÄ i smaĹźyÄ okoĹo 15 minut,
od
> czasu do czasu mieszajÄ
c.
> WlaÄ resztÄ wina. Gulasz przyprawiÄ pieprzem i dodaÄ tymianek.
> DusiÄ do miÄkkoĹci (60 â 90 minut ) na Ĺrednim ogniu. JeĹli gulasz
> bÄdzie za rzadki, gotowaÄ ostatnie 10 â 15 minut bez przykrywki. Nie
> zagÄszczaÄ mÄ
kÄ
. Na koniec przyprawiÄ solÄ
.
> Najlepsze z kaszÄ
gryczanÄ
... Smacznego
Thiaaaaaaaaaaaaa
i ustawic kodowanie bo tego to sie wogole nie da przeczytac...
|