Data: 2015-02-04 02:28:56
Temat: Re: orient
Od: "rageofhonor" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:54d11e1b$0$2201$65785112@news.neostrada.pl...
> Qrczak wrote:
>
>> Dnia 2015-02-03 18:26, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>> W dniu 2015-02-03 o 17:33, Qrczak pisze:
>>>>
>>>> Ale piersią bronić nie zamierzam. Niektóre sery potrafią dać odorek,
>>>> ale i też smak taki, że... ach!
>>>
>>> Smak tak, ale czasem strach przy gościach lodówkę otworzyć.
>>
>> Zapraszać tylko zakatarzonych.
>
> Sąsiad mi się odgraża, że przywiezie w końcu słynne szwedzkie śledzie,
> które
> otwiera się na balkonie, albo pod wodą, i w dodatku będziemy degustować.
> Bać
> się już?
> Nie wiem jak Wy, ale ja chyba na "śmierdzące" nie skusiłabym się...
Jak przywiezie to trzeba będzie je otwierać na zewnątrz bo w mieszkaniu to
jeszcze ktoś policję naśle bo będą ludzie myśleli że w bloku jest trup.
Surströmming tam to jak rarytas i ludzie się nimi delektują. Trzeba tylko
uważać by umiejętnie otworzyć puszkę by nie zostać opryskanym. W puszcze
jest duże ciśnienie dlatego najbezpieczniej jest otwierać ją pod wodą.
Mniejsze ryzyko kąpieli śledziowej. Trzeba też mieć szczęście i natrafić na
dobrą puszkę bo można natrafić na ładne śledzie w całości i też na kawałki
mięsa przyklejone do ości. Z tego względu że ryba cały czas fermentuje stan
może być różny.
|