| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2015-02-02 02:55:08
Temat: orientUżywacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
użyciem owych składników niech napisze
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2015-02-02 13:58:32
Temat: Re: orientDnia Mon, 02 Feb 2015 02:55:08 +0100, iwanos napisał(a):
> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
> użyciem owych składników niech napisze
Sojowy - tak; rybny - boję się, bo paskudny i śmierdzi, boję się nim otruć,
z uwagi na jego sposób wytwarzania 3-)
Sosu sojowego używam do skrzydełek pikantnych, do "wołowiny a la china"
(opisywałam tutaj kiedyś), do carpacio z polędwicy wołowej, do tatara
zamiast maggi, do marynowania mięsa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2015-02-02 14:19:03
Temat: Re: orientiwanos wrote:
> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
> użyciem owych składników niech napisze
njaprostsze to połączenie go z miodem. Daje fajną słodko-słoną marynatę
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2015-02-02 14:55:28
Temat: Re: orientW dniu .02.2015 o 14:19 masti <g...@t...hell> pisze:
> iwanos wrote:
>
>> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
>> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
>> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
>> użyciem owych składników niech napisze
>
>
> njaprostsze to połączenie go z miodem. Daje fajną słodko-słoną marynatę
Ale to raczej sojowy, rybny to trochę inne smaki i każdy powinien
przetestować na sobie.
Bardzo smaczne jest też przesmażenie śliwek do rozpadnięcia (jak na
dżem/konfiturę, ale oczywiście bez cukru) i dodanie sosu sojowego. Pyszne,
np. do mięs!
W ogóle radzę stosować sos sojowy zamiast soli tam, gdzie to ma sens.
Bo np. do słodkich wypieków nie będzie pasował :)
Zawiera znacznie mniej sodu niż sól kuchenna, więc zdrowo!
Sos sojowy ma nutkę umami, co natychmiast poprawia smak wielu potraw!
Trzeba wspomnieć o zawartości glutaminianu sodu w sosie sojowym.
Każdy musi sam odpowiedzieć sobie na pytanie, czy akceptuje i w jakiej
ilości.
Jeśli się go obawiacie, można do potraw dodawać lubczyk (tzw. magi).
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2015-02-02 15:24:01
Temat: Re: orientTrefniś wrote:
> W dniu .02.2015 o 14:19 masti <g...@t...hell> pisze:
>
>> iwanos wrote:
>>
>>> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
>>> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
>>> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
>>> użyciem owych składników niech napisze
>>
>>
>> njaprostsze to połączenie go z miodem. Daje fajną słodko-słoną marynatę
>
> Ale to raczej sojowy, rybny to trochę inne smaki i każdy powinien
> przetestować na sobie.
oczywiście sojowy :)
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2015-02-02 15:35:35
Temat: Re: orientDnia Mon, 2 Feb 2015 13:58:32 +0100, XL napisał(a):
> do carpacio
cc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2015-02-02 16:36:50
Temat: Re: orientDnia 2015-02-02 02:55, obywatel iwanos uprzejmie donosi:
> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
> użyciem owych składników niech napisze
Sojowy zastepuje maggi. Oraz do marynat. Dobrze się komponuje z miodem,
z musztardą, z imbirem i pastą czosnkową, z konfiturą śliwkową czy
dżemem morelowym (tak tak).
Sos rybny - do wariacji na temat zupy tajskiej Tom Yum.
Ale najbardziej lubię ostrygowy - mogę łyżką jeść.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2015-02-02 16:40:48
Temat: Re: orientW dniu .02.2015 o 15:24 masti <g...@t...hell> pisze:
> Trefniś wrote:
>
>> W dniu .02.2015 o 14:19 masti <g...@t...hell> pisze:
>>
>>> iwanos wrote:
>>>
>>>> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
>>>> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w
>>>> marynacie z
>>>> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
>>>> użyciem owych składników niech napisze
>>>
>>>
>>> njaprostsze to połączenie go z miodem. Daje fajną słodko-słoną marynatę
>>
>> Ale to raczej sojowy, rybny to trochę inne smaki i każdy powinien
>> przetestować na sobie.
>
> oczywiście sojowy :)
Naturalnie. Ja tylko tak dla porządku :)
Warto zwrócić uwagę, żeby sos sojowy był uznanego producenta.
Ceny w sklepach mocno się różnią i obawiam się, że najtańsze mogą być
mocno "podrasowane" chemicznie.
Warto poczytać choćby na wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_sojowy
Pół biedy, jeśli kupimy sos sojowy oparty na hydrolizatach białkowych (jak
np. oryginalne Maggi oraz podróbki) z dodatkiem soli. W sieci można
poczytać o wręcz obrzydliwych składnikach niektórych "sosów sojowych".
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2015-02-02 16:43:52
Temat: Re: orientQrczak pisze:
> Sojowy zastepuje maggi.
A czy aby nie odwrotnie?
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2015-02-02 17:00:07
Temat: Re: orientAm 02.02.2015 um 14:55 schrieb Trefniś:
> W ogóle radzę stosować sos sojowy zamiast soli tam, gdzie to ma sens.
> Bo np. do słodkich wypieków nie będzie pasował :)
> Zawiera znacznie mniej sodu niż sól kuchenna, więc zdrowo!
>
> Sos sojowy ma nutkę umami, co natychmiast poprawia smak wielu potraw!
>
> Trzeba wspomnieć o zawartości glutaminianu sodu w sosie sojowym.
> Każdy musi sam odpowiedzieć sobie na pytanie, czy akceptuje i w jakiej
> ilości.
> Jeśli się go obawiacie, można do potraw dodawać lubczyk (tzw. magi).
W Maggi też jest glutaminian sodu. Tak samo, jak i w pomidorach i mleku
matki ;-).
Po prostu nie za dużo tego dawać, to i problemów nie będzie.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |