Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia orient

Grupy

Szukaj w grupach

 

orient

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 77


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2015-02-02 02:55:08

Temat: orient
Od: iwanos <i...@6...pl> szukaj wiadomości tego autora

Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
użyciem owych składników niech napisze

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2015-02-02 13:58:32

Temat: Re: orient
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 02 Feb 2015 02:55:08 +0100, iwanos napisał(a):

> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
> użyciem owych składników niech napisze

Sojowy - tak; rybny - boję się, bo paskudny i śmierdzi, boję się nim otruć,
z uwagi na jego sposób wytwarzania 3-)

Sosu sojowego używam do skrzydełek pikantnych, do "wołowiny a la china"
(opisywałam tutaj kiedyś), do carpacio z polędwicy wołowej, do tatara
zamiast maggi, do marynowania mięsa.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2015-02-02 14:19:03

Temat: Re: orient
Od: masti <g...@t...hell> szukaj wiadomości tego autora

iwanos wrote:

> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
> użyciem owych składników niech napisze


njaprostsze to połączenie go z miodem. Daje fajną słodko-słoną marynatę

--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2015-02-02 14:55:28

Temat: Re: orient
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .02.2015 o 14:19 masti <g...@t...hell> pisze:

> iwanos wrote:
>
>> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
>> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
>> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
>> użyciem owych składników niech napisze
>
>
> njaprostsze to połączenie go z miodem. Daje fajną słodko-słoną marynatę

Ale to raczej sojowy, rybny to trochę inne smaki i każdy powinien
przetestować na sobie.

Bardzo smaczne jest też przesmażenie śliwek do rozpadnięcia (jak na
dżem/konfiturę, ale oczywiście bez cukru) i dodanie sosu sojowego. Pyszne,
np. do mięs!

W ogóle radzę stosować sos sojowy zamiast soli tam, gdzie to ma sens.
Bo np. do słodkich wypieków nie będzie pasował :)
Zawiera znacznie mniej sodu niż sól kuchenna, więc zdrowo!

Sos sojowy ma nutkę umami, co natychmiast poprawia smak wielu potraw!

Trzeba wspomnieć o zawartości glutaminianu sodu w sosie sojowym.
Każdy musi sam odpowiedzieć sobie na pytanie, czy akceptuje i w jakiej
ilości.
Jeśli się go obawiacie, można do potraw dodawać lubczyk (tzw. magi).

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2015-02-02 15:24:01

Temat: Re: orient
Od: masti <g...@t...hell> szukaj wiadomości tego autora

Trefniś wrote:

> W dniu .02.2015 o 14:19 masti <g...@t...hell> pisze:
>
>> iwanos wrote:
>>
>>> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
>>> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
>>> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
>>> użyciem owych składników niech napisze
>>
>>
>> njaprostsze to połączenie go z miodem. Daje fajną słodko-słoną marynatę
>
> Ale to raczej sojowy, rybny to trochę inne smaki i każdy powinien
> przetestować na sobie.

oczywiście sojowy :)

--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2015-02-02 15:35:35

Temat: Re: orient
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 2 Feb 2015 13:58:32 +0100, XL napisał(a):

> do carpacio

cc

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2015-02-02 16:36:50

Temat: Re: orient
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2015-02-02 02:55, obywatel iwanos uprzejmie donosi:
> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
> użyciem owych składników niech napisze

Sojowy zastepuje maggi. Oraz do marynat. Dobrze się komponuje z miodem,
z musztardą, z imbirem i pastą czosnkową, z konfiturą śliwkową czy
dżemem morelowym (tak tak).
Sos rybny - do wariacji na temat zupy tajskiej Tom Yum.
Ale najbardziej lubię ostrygowy - mogę łyżką jeść.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2015-02-02 16:40:48

Temat: Re: orient
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .02.2015 o 15:24 masti <g...@t...hell> pisze:

> Trefniś wrote:
>
>> W dniu .02.2015 o 14:19 masti <g...@t...hell> pisze:
>>
>>> iwanos wrote:
>>>
>>>> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
>>>> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w
>>>> marynacie z
>>>> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
>>>> użyciem owych składników niech napisze
>>>
>>>
>>> njaprostsze to połączenie go z miodem. Daje fajną słodko-słoną marynatę
>>
>> Ale to raczej sojowy, rybny to trochę inne smaki i każdy powinien
>> przetestować na sobie.
>
> oczywiście sojowy :)

Naturalnie. Ja tylko tak dla porządku :)

Warto zwrócić uwagę, żeby sos sojowy był uznanego producenta.
Ceny w sklepach mocno się różnią i obawiam się, że najtańsze mogą być
mocno "podrasowane" chemicznie.
Warto poczytać choćby na wiki:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_sojowy

Pół biedy, jeśli kupimy sos sojowy oparty na hydrolizatach białkowych (jak
np. oryginalne Maggi oraz podróbki) z dodatkiem soli. W sieci można
poczytać o wręcz obrzydliwych składnikach niektórych "sosów sojowych".

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2015-02-02 16:43:52

Temat: Re: orient
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:

> Sojowy zastepuje maggi.

A czy aby nie odwrotnie?

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2015-02-02 17:00:07

Temat: Re: orient
Od: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Am 02.02.2015 um 14:55 schrieb Trefniś:

> W ogóle radzę stosować sos sojowy zamiast soli tam, gdzie to ma sens.
> Bo np. do słodkich wypieków nie będzie pasował :)
> Zawiera znacznie mniej sodu niż sól kuchenna, więc zdrowo!
>
> Sos sojowy ma nutkę umami, co natychmiast poprawia smak wielu potraw!
>
> Trzeba wspomnieć o zawartości glutaminianu sodu w sosie sojowym.
> Każdy musi sam odpowiedzieć sobie na pytanie, czy akceptuje i w jakiej
> ilości.
> Jeśli się go obawiacie, można do potraw dodawać lubczyk (tzw. magi).

W Maggi też jest glutaminian sodu. Tak samo, jak i w pomidorach i mleku
matki ;-).
Po prostu nie za dużo tego dawać, to i problemów nie będzie.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Białko z jajka
Cydr wlasnej roboty
pierogi z podrami czyli z czym?
Sprawdzenie stanu osobowego
bigos

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »