Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: orient
Date: Mon, 02 Feb 2015 16:40:48 +0100
Organization: private
Lines: 51
Message-ID: <o...@t...home>
References: <mamldt$f2o$1@speranza.aioe.org> <mantg7$ude$1@dont-email.me>
<o...@t...home> <mao1a1$esf$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: 78.8.153.1
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1422891654 3795 78.8.153.1 (2 Feb 2015 15:40:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Feb 2015 15:40:54 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360600
Ukryj nagłówki
W dniu .02.2015 o 15:24 masti <g...@t...hell> pisze:
> Trefniś wrote:
>
>> W dniu .02.2015 o 14:19 masti <g...@t...hell> pisze:
>>
>>> iwanos wrote:
>>>
>>>> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
>>>> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w
>>>> marynacie z
>>>> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
>>>> użyciem owych składników niech napisze
>>>
>>>
>>> njaprostsze to połączenie go z miodem. Daje fajną słodko-słoną marynatę
>>
>> Ale to raczej sojowy, rybny to trochę inne smaki i każdy powinien
>> przetestować na sobie.
>
> oczywiście sojowy :)
Naturalnie. Ja tylko tak dla porządku :)
Warto zwrócić uwagę, żeby sos sojowy był uznanego producenta.
Ceny w sklepach mocno się różnią i obawiam się, że najtańsze mogą być
mocno "podrasowane" chemicznie.
Warto poczytać choćby na wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_sojowy
Pół biedy, jeśli kupimy sos sojowy oparty na hydrolizatach białkowych (jak
np. oryginalne Maggi oraz podróbki) z dodatkiem soli. W sieci można
poczytać o wręcz obrzydliwych składnikach niektórych "sosów sojowych".
--
Trefniś
|