Data: 2015-02-02 16:40:48
Temat: Re: orient
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2015 o 15:24 masti <g...@t...hell> pisze:
> Trefniś wrote:
>
>> W dniu .02.2015 o 14:19 masti <g...@t...hell> pisze:
>>
>>> iwanos wrote:
>>>
>>>> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
>>>> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w
>>>> marynacie z
>>>> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
>>>> użyciem owych składników niech napisze
>>>
>>>
>>> njaprostsze to połączenie go z miodem. Daje fajną słodko-słoną marynatę
>>
>> Ale to raczej sojowy, rybny to trochę inne smaki i każdy powinien
>> przetestować na sobie.
>
> oczywiście sojowy :)
Naturalnie. Ja tylko tak dla porządku :)
Warto zwrócić uwagę, żeby sos sojowy był uznanego producenta.
Ceny w sklepach mocno się różnią i obawiam się, że najtańsze mogą być
mocno "podrasowane" chemicznie.
Warto poczytać choćby na wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_sojowy
Pół biedy, jeśli kupimy sos sojowy oparty na hydrolizatach białkowych (jak
np. oryginalne Maggi oraz podróbki) z dodatkiem soli. W sieci można
poczytać o wręcz obrzydliwych składnikach niektórych "sosów sojowych".
--
Trefniś
|