Data: 2015-02-02 17:02:23
Temat: Re: orient
Od: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 02.02.2015 um 14:55 schrieb Trefniś:
> W dniu .02.2015 o 14:19 masti <g...@t...hell> pisze:
>
>> iwanos wrote:
>>
>>> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
>>> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
>>> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
>>> użyciem owych składników niech napisze
>>
>>
>> njaprostsze to połączenie go z miodem. Daje fajną słodko-słoną marynatę
>
> Ale to raczej sojowy, rybny to trochę inne smaki i każdy powinien
> przetestować na sobie.
>
> Bardzo smaczne jest też przesmażenie śliwek do rozpadnięcia (jak na
> dżem/konfiturę, ale oczywiście bez cukru) i dodanie sosu sojowego.
> Pyszne, np. do mięs!
Zgadza się. Śliwki to w Polsce zastępują tamaryndę, używaną w kuchni
azjatyckiej. Smakuje podobnie jak śliwka, ale (na mój smak) jest
bardziej aromatyczna, kwaśniejsza i dużo mniej słodka. Obecnie tamaryndę
można już dostać u niektórych chińczyków.
Waldek
|