Data: 2015-02-02 17:00:07
Temat: Re: orient
Od: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 02.02.2015 um 14:55 schrieb Trefniś:
> W ogóle radzę stosować sos sojowy zamiast soli tam, gdzie to ma sens.
> Bo np. do słodkich wypieków nie będzie pasował :)
> Zawiera znacznie mniej sodu niż sól kuchenna, więc zdrowo!
>
> Sos sojowy ma nutkę umami, co natychmiast poprawia smak wielu potraw!
>
> Trzeba wspomnieć o zawartości glutaminianu sodu w sosie sojowym.
> Każdy musi sam odpowiedzieć sobie na pytanie, czy akceptuje i w jakiej
> ilości.
> Jeśli się go obawiacie, można do potraw dodawać lubczyk (tzw. magi).
W Maggi też jest glutaminian sodu. Tak samo, jak i w pomidorach i mleku
matki ;-).
Po prostu nie za dużo tego dawać, to i problemów nie będzie.
Waldek
|