Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: orient
Date: Mon, 02 Feb 2015 14:55:28 +0100
Organization: private
Lines: 46
Message-ID: <o...@t...home>
References: <mamldt$f2o$1@speranza.aioe.org> <mantg7$ude$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: 78.8.153.1
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1422885334 23249 78.8.153.1 (2 Feb 2015 13:55:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Feb 2015 13:55:34 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360592
Ukryj nagłówki
W dniu .02.2015 o 14:19 masti <g...@t...hell> pisze:
> iwanos wrote:
>
>> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
>> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
>> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
>> użyciem owych składników niech napisze
>
>
> njaprostsze to połączenie go z miodem. Daje fajną słodko-słoną marynatę
Ale to raczej sojowy, rybny to trochę inne smaki i każdy powinien
przetestować na sobie.
Bardzo smaczne jest też przesmażenie śliwek do rozpadnięcia (jak na
dżem/konfiturę, ale oczywiście bez cukru) i dodanie sosu sojowego. Pyszne,
np. do mięs!
W ogóle radzę stosować sos sojowy zamiast soli tam, gdzie to ma sens.
Bo np. do słodkich wypieków nie będzie pasował :)
Zawiera znacznie mniej sodu niż sól kuchenna, więc zdrowo!
Sos sojowy ma nutkę umami, co natychmiast poprawia smak wielu potraw!
Trzeba wspomnieć o zawartości glutaminianu sodu w sosie sojowym.
Każdy musi sam odpowiedzieć sobie na pytanie, czy akceptuje i w jakiej
ilości.
Jeśli się go obawiacie, można do potraw dodawać lubczyk (tzw. magi).
--
Trefniś
|