Data: 2015-02-02 14:55:28
Temat: Re: orient
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2015 o 14:19 masti <g...@t...hell> pisze:
> iwanos wrote:
>
>> Używacie w kuchni sosu sojowego albo rybnego? U nas w polszy to jakoś
>> licho z tym używaniem, a ja jadłem ostatnio jakieś mięsiwo w marynacie z
>> w/w, bardzo smaczne ... Jak ktoś zna jakiś prosty smaczny przepis z
>> użyciem owych składników niech napisze
>
>
> njaprostsze to połączenie go z miodem. Daje fajną słodko-słoną marynatę
Ale to raczej sojowy, rybny to trochę inne smaki i każdy powinien
przetestować na sobie.
Bardzo smaczne jest też przesmażenie śliwek do rozpadnięcia (jak na
dżem/konfiturę, ale oczywiście bez cukru) i dodanie sosu sojowego. Pyszne,
np. do mięs!
W ogóle radzę stosować sos sojowy zamiast soli tam, gdzie to ma sens.
Bo np. do słodkich wypieków nie będzie pasował :)
Zawiera znacznie mniej sodu niż sól kuchenna, więc zdrowo!
Sos sojowy ma nutkę umami, co natychmiast poprawia smak wielu potraw!
Trzeba wspomnieć o zawartości glutaminianu sodu w sosie sojowym.
Każdy musi sam odpowiedzieć sobie na pytanie, czy akceptuje i w jakiej
ilości.
Jeśli się go obawiacie, można do potraw dodawać lubczyk (tzw. magi).
--
Trefniś
|