Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Marynata do mięs na grilla

Grupy

Szukaj w grupach

 

Marynata do mięs na grilla

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 35


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2013-06-18 16:21:01

Temat: Re: Marynata do mięs na grilla
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu wtorek, 18 czerwca 2013 14:13:55 UTC+2 użytkownik Grzegorz B. napisał:
> Dziękuję wszystkim za zabranie głosu. Każda wypowiedź dała mi do
> myślenia :) Mam jeszcze czas do piątku i myślę, że przygotuję dwa
> rodzaje marynat prostych, nieprzekombinowanych.

Najprostszą marynatą, a spełniającą warunki zmiękczenia i "przysmaczenia" mięsa bez
zbędnych wariacji jest - majonez.

Za pierwszym razem byłam zadziwiona pomysłem, ale już mnie nie dziwi...

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2013-06-18 16:34:12

Temat: Re: Marynata do mięs na grilla
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 18 Jun 2013 15:50:28 +0200, Trybun napisał(a):

> W dniu 2013-06-18 13:25, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 18 Jun 2013 11:28:24 +0200, Trybun napisał(a):
>>
>>> Jeżeli naprawdę lubisz smak mięsa i chcesz żeby wyszło "pyszne" to
>>> zrezygnuj całkowicie z tych zabijających smak marynat.
>> Marynowanie mięs w zalewie przed przyrządzeniem jest starym jak świat
>> sposobem zmiękczania i nadawania mięsu lepszych walorów organoleptycznych.
>> Skraca czas obróbki cieplnej i dodaje szlachetnosci twardszemu mięsu lub
>> mięsu bardziej pospolitych gatunków. Szczególnie w warunkach "glillowych"
>> jest to wskazane - zabezpiecza mięso przed psuciem oraz pozwala na szybsze
>> przyrządzenie (długie grillowanie mięsa nie jest wskazane - mięso
>> twardnieje, wysycha, przypalają się tłuszcze tworząc szkodliwe rakotwórcze
>> związki).
>> Szukaj pod hasłem "bejcowanie mięsa".
>> http://www.winiary.pl/kulipedia.aspx/slownik-kulinar
ny/haslo/52/bejca
>
> Wszystko się zgadza - stare jak świat, tylko proszę zwrócić uwagę na to
> że dzisiaj żyjemy w XXI wieku. Wszyscy mamy lodówki,

Na wyjeździe też? Albo na działce?

> a więc nie musimy
> niczym zabijać smrodu peklowanego mięsa.

???
:-O

> Tak - smrodu. Pamiętam za młodu
> gdy od czasu do czasu wyjeżdżaliśmy na wieś, i pamiętam odór mięsa
> trzymanego w beczkach, przez chłopów... smród był wręcz powalający.

Widocznie nie zachowywali higieny, zresztą trudno było - beczki były tylko
drewniane wtedy. A i to kto chciał, radził sobie bardzo dobrze - wyparzano
je rozżarzonymi kamieniami i parą, więc... Znam wieś, wychowałam się na
wsi, nigdy nie spotkałam się ze smrodem przy konserwacji mięsa. Przeciwnie,
mięso było traktowane szczególnie troskliwie. Nic się nie marnowało, a
jesli się zaśmierdło, to był wstyd na całą wieś, że gospodyni brudas i
niezdatna.

> I to
> ten odorek się zabijało różnymi marynatami, bądź sosami.. Tak samo
> stracił sens zmiękczania marynatami mięsa, bo dzisiaj to mięso jest
> głównie z młodych zwierząt...

W hipermarketach widzę głównie mięso z wielkich sztuk - może i młodych, ale
nieklasowych. Schab grubości mojego uda albo wołowina z twardym żółtym
tłuszczem to nie jest to, o czym teoretyzujesz. A mówimy o POWSZECHNIE
sprzedawanym mięsie.

> Jadnym słowem - dzisiaj mamy szansę jak
> nigdy wcześniej cieszyć się smakiem mięsa, nie zabijając jego
> rzeczywistego smaku.

Np te hipermarketowe trupki kurczacze, bez smaku, rozpływające się jak
glut, nazywasz smakiem mięsa? - przyjmij do wiadomosci że naprawdę nie
znasz SMAKU PRAWDZIWEGO MIĘSA.


> Moim zdaniem nie warto mordować zwierząt po to
> żeby smak mięsa z niego zabijać aromatem czosnku czy wina.

Aromat i smak samego mięsa to ja lubię w tatarze, a i tam są dodatki.
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2013-06-18 22:24:24

Temat: Re: Marynata do mięs na grilla
Od: wolim <n...@p...tu> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-06-18 16:21, czeremcha pisze:
> W dniu wtorek, 18 czerwca 2013 14:13:55 UTC+2 użytkownik Grzegorz B. napisał:
>> Dziękuję wszystkim za zabranie głosu. Każda wypowiedź dała mi do
>> myślenia :) Mam jeszcze czas do piątku i myślę, że przygotuję dwa
>> rodzaje marynat prostych, nieprzekombinowanych.
>
> Najprostszą marynatą, a spełniającą warunki zmiękczenia i "przysmaczenia" mięsa bez
zbędnych wariacji jest - majonez.

Ale że co? Tak uciapciać w tymtym i zostawić? Na ile godzin?

Pozdrawiam,
MW

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2013-06-18 22:39:14

Temat: Re: Marynata do mięs na grilla
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 18 Jun 2013 07:21:01 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):

> Najprostszą marynatą, a spełniającą warunki zmiękczenia i "przysmaczenia" mięsa bez
zbędnych wariacji jest - majonez.
>
> Za pierwszym razem byłam zadziwiona pomysłem, ale już mnie nie dziwi...

Cóż, majonez to nic innego jak olej, ocet, sól oraz cukier. I żółtko -
emulsja tłuszczu w wodzie. Wszystko to razem - kompletna podstawowa
marynata. Nie wiem, co Cię tak zadziwiało :-)
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2013-06-19 10:39:01

Temat: Re: Marynata do mięs na grilla
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu wtorek, 18 czerwca 2013 22:24:24 UTC+2 użytkownik wolim napisał:

> Ale że co? Tak uciapciać w tymtym i zostawić? Na ile godzin?

Właśnie tak. Uciapać i zostawić - od dwóch godzin do doby. I grillować nie opłukując
majonezu - to mnie właśnie dziwiło - nie pasowało mi żółtko jako składnik majonezu -
że jakoś się to przypali albo coś... Można do majonezu domieszać ketchup :-)

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2013-06-19 10:57:24

Temat: ot trochę Re: Marynata do mięs na grilla
Od: Sara <s...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-06-19 10:39, czeremcha pisze:
I grillować nie opłukując majonezu - to mnie właśnie dziwiło -

Mnie dziwi ciasto z majonezem, czytałam przepis w "Bouchon Baker"
Thomasa Kellera, jest to ciasto z jednym jajkiem, sodą, proszkiem i
majonezem, czekoladowe - autor wychwala ten "tort" (tak to nazywa) pod
niebiosa. Nie miałam jakoś chęci na ten eksperyment. Znajoma robi babkę
z majonezem, wg innego przepisu i też sobie chwali. Ciekawe, czy czuć
ten majonez w cieście.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2013-06-19 12:32:38

Temat: Re: ot trochę Re: Marynata do mięs na grilla
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 19 Jun 2013 10:57:24 +0200, Sara napisał(a):

> W dniu 2013-06-19 10:39, czeremcha pisze:
> I grillować nie opłukując majonezu - to mnie właśnie dziwiło -
>
> Mnie dziwi ciasto z majonezem, czytałam przepis w "Bouchon Baker"
> Thomasa Kellera, jest to ciasto z jednym jajkiem, sodą, proszkiem i
> majonezem, czekoladowe - autor wychwala ten "tort" (tak to nazywa) pod
> niebiosa. Nie miałam jakoś chęci na ten eksperyment. Znajoma robi babkę
> z majonezem, wg innego przepisu i też sobie chwali. Ciekawe, czy czuć
> ten majonez w cieście.

Co masz przeciw majonezowi w cieście? To nieracjonalny opór - jak juz
pisałam majonez to żółtko, ocet, olej, sól i cukier. Wszystko to daje się
do ciast, może nie do każdego ciasta ocet i olej, ale do każdego (prócz
biszkoptu) jakiś tłuszcz, oprócz tego żółtka, sól i cukier. Ocet dodaje się
do ciasta faworkowego dla poprawy jego konsystencji żeby nie chłonęło
tłuszczu, także do bezy dla stabilizacji białka. Zresztą najprawdopodobniej
rozkłada się on podczas pieczenia i nie jest potem w cieście wcale obecny.
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2013-06-19 12:52:07

Temat: Re: ot trochę Re: Marynata do mięs na grilla
Od: Sara <s...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-06-19 12:32, Ikselka pisze:

> Co masz przeciw majonezowi w cieście?
Smak.

>To nieracjonalny opór [...]
Nie wszystko musi być racjonalne.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2013-06-19 15:53:30

Temat: Re: ot trochę Re: Marynata do mięs na grilla
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 19 Jun 2013 12:52:07 +0200, Sara napisał(a):

> W dniu 2013-06-19 12:32, Ikselka pisze:
>
>> Co masz przeciw majonezowi w cieście?
> Smak.

Nadal nie rozumiem - smak majonezu to smak majonezu, a kiedy TE SAME
składniki dasz do ciasta, będziesz miała smak ciasta.

>
>>To nieracjonalny opór [...]
> Nie wszystko musi być racjonalne.

Nie namawiam, po prostu nie rozumiem, dlaczego nie można dać do ciasta
jajek, oleju, octu, soli i cukru RAZEM zamiast osobno... O co chodzi z tym
"smakiem"? Kiedy zmieszasz w misce to, co dajesz do ciasta (BEZ MĄKI),
będzie miało smak majonezu...
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2013-06-21 23:06:56

Temat: Re: ot trochę Re: Marynata do mięs na grilla
Od: "artustas" <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Sara" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:kprrpj$ssl$...@n...news.atman.pl...

W dniu 2013-06-19 10:39, czeremcha pisze:
I grillować nie opłukując majonezu - to mnie właśnie dziwiło -

Mnie dziwi ciasto z majonezem, czytałam przepis w "Bouchon Baker"
Thomasa Kellera, jest to ciasto z jednym jajkiem, sodą, proszkiem i
majonezem, czekoladowe - autor wychwala ten "tort" (tak to nazywa) pod
niebiosa. Nie miałam jakoś chęci na ten eksperyment. Znajoma robi babkę
z majonezem, wg innego przepisu i też sobie chwali. Ciekawe, czy czuć
ten majonez w cieście.


----------------------------------------------------
----------------------------

Może trochę odbiega od tematu, choć ma coś wspólnego z powyższym, robiłem
podobnie wg. przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe11904.html
Majonezu jako tako nie czuć, ale dodaje tłustości i soczystości, jak nie mam
czasu, pomysłu i chęci na zabawy na szybki dobry obiad, czasami to robię,
osobiście polecam. Można pominąć ser i dodać jakieś koper lub nać, dodać
mąki pszennej itp. to już według uznania, przez google znajdą się podobne
przepisy :)
Smakuje zarówno dorosłym i dzieciom :)

Artur

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

keks bez proszku
ogorki kiszone
Znacie sposób na ręczny makaron "kształtowy" ?
Jak zabijamy witaminy - najczęstsze błędy kulinarne
Kiełbasa własnego wyrobu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »