« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2013-06-21 23:10:26
Temat: Re: ot trochę Re: Marynata do mięs na grillaDnia Fri, 21 Jun 2013 23:06:56 +0200, artustas napisał(a):
> Użytkownik "Sara" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:kprrpj$ssl$...@n...news.atman.pl...
>
> W dniu 2013-06-19 10:39, czeremcha pisze:
> I grillować nie opłukując majonezu - to mnie właśnie dziwiło -
>
> Mnie dziwi ciasto z majonezem, czytałam przepis w "Bouchon Baker"
> Thomasa Kellera, jest to ciasto z jednym jajkiem, sodą, proszkiem i
> majonezem, czekoladowe - autor wychwala ten "tort" (tak to nazywa) pod
> niebiosa. Nie miałam jakoś chęci na ten eksperyment. Znajoma robi babkę
> z majonezem, wg innego przepisu i też sobie chwali. Ciekawe, czy czuć
> ten majonez w cieście.
>
> ----------------------------------------------------
----------------------------
>
> Może trochę odbiega od tematu, choć ma coś wspólnego z powyższym, robiłem
> podobnie wg. przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe11904.html
> Majonezu jako tako nie czuć, ale dodaje tłustości i soczystości, jak nie mam
> czasu, pomysłu i chęci na zabawy na szybki dobry obiad, czasami to robię,
> osobiście polecam. Można pominąć ser i dodać jakieś koper lub nać, dodać
> mąki pszennej itp. to już według uznania, przez google znajdą się podobne
> przepisy :)
> Smakuje zarówno dorosłym i dzieciom :)
>
> Artur
Robiłam pałeczki z kurczaka pieczone w majonezowo-kukurydzianej panierce,
bardzo dobre były. Najpierw umyte i OSUSZONE pałeczki w majonez na godzinę
do lodówki (majonez świetnie działa jako marynata), potem wyciągnąć i
pomazane majonezem panierować w pokruszonych płatkach i piec.
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2013-06-21 23:50:23
Temat: Re: ot trochę Re: Marynata do mięs na grilla
Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:1dxs2t0dah2dt$.8ehc1aoerw5o.dlg@40tude.
net...
Dnia Fri, 21 Jun 2013 23:06:56 +0200, artustas napisał(a):
> Użytkownik "Sara" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:kprrpj$ssl$...@n...news.atman.pl...
>
> W dniu 2013-06-19 10:39, czeremcha pisze:
> I grillować nie opłukując majonezu - to mnie właśnie dziwiło -
>
> Mnie dziwi ciasto z majonezem, czytałam przepis w "Bouchon Baker"
> Thomasa Kellera, jest to ciasto z jednym jajkiem, sodą, proszkiem i
> majonezem, czekoladowe - autor wychwala ten "tort" (tak to nazywa) pod
> niebiosa. Nie miałam jakoś chęci na ten eksperyment. Znajoma robi babkę
> z majonezem, wg innego przepisu i też sobie chwali. Ciekawe, czy czuć
> ten majonez w cieście.
>
> ----------------------------------------------------
----------------------------
>
> Może trochę odbiega od tematu, choć ma coś wspólnego z powyższym, robiłem
> podobnie wg. przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe11904.html
> Majonezu jako tako nie czuć, ale dodaje tłustości i soczystości, jak nie
> mam
> czasu, pomysłu i chęci na zabawy na szybki dobry obiad, czasami to robię,
> osobiście polecam. Można pominąć ser i dodać jakieś koper lub nać, dodać
> mąki pszennej itp. to już według uznania, przez google znajdą się podobne
> przepisy :)
> Smakuje zarówno dorosłym i dzieciom :)
>
> Artur
Robiłam pałeczki z kurczaka pieczone w majonezowo-kukurydzianej panierce,
bardzo dobre były. Najpierw umyte i OSUSZONE pałeczki w majonez na godzinę
do lodówki (majonez świetnie działa jako marynata), potem wyciągnąć i
pomazane majonezem panierować w pokruszonych płatkach i piec.
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
----------------------------------------------------
----------------------------
To już a`la KFC :), muszę wypróbować! :).
A jak, a raczej, w jakiej temperaturze i ile piec?.
Artur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2013-06-22 11:43:35
Temat: Re: ot trochę Re: Marynata do mięs na grillaDnia Fri, 21 Jun 2013 23:50:23 +0200, artustas napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:1dxs2t0dah2dt$.8ehc1aoerw5o.dlg@40tude.
net...
>
> Dnia Fri, 21 Jun 2013 23:06:56 +0200, artustas napisał(a):
>
>> Użytkownik "Sara" napisał w wiadomości grup
>> dyskusyjnych:kprrpj$ssl$...@n...news.atman.pl...
>>
>> W dniu 2013-06-19 10:39, czeremcha pisze:
>> I grillować nie opłukując majonezu - to mnie właśnie dziwiło -
>>
>> Mnie dziwi ciasto z majonezem, czytałam przepis w "Bouchon Baker"
>> Thomasa Kellera, jest to ciasto z jednym jajkiem, sodą, proszkiem i
>> majonezem, czekoladowe - autor wychwala ten "tort" (tak to nazywa) pod
>> niebiosa. Nie miałam jakoś chęci na ten eksperyment. Znajoma robi babkę
>> z majonezem, wg innego przepisu i też sobie chwali. Ciekawe, czy czuć
>> ten majonez w cieście.
>>
>> ----------------------------------------------------
----------------------------
>>
>> Może trochę odbiega od tematu, choć ma coś wspólnego z powyższym, robiłem
>> podobnie wg. przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe11904.html
>> Majonezu jako tako nie czuć, ale dodaje tłustości i soczystości, jak nie
>> mam
>> czasu, pomysłu i chęci na zabawy na szybki dobry obiad, czasami to robię,
>> osobiście polecam. Można pominąć ser i dodać jakieś koper lub nać, dodać
>> mąki pszennej itp. to już według uznania, przez google znajdą się podobne
>> przepisy :)
>> Smakuje zarówno dorosłym i dzieciom :)
>>
>> Artur
>
> Robiłam pałeczki z kurczaka pieczone w majonezowo-kukurydzianej panierce,
> bardzo dobre były. Najpierw umyte i OSUSZONE pałeczki w majonez na godzinę
> do lodówki (majonez świetnie działa jako marynata), potem wyciągnąć i
> pomazane majonezem panierować w pokruszonych płatkach i piec.
Tak jak zwykle pieczesz kurczaka, aż będą miękkie :-)
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2013-06-22 12:02:57
Temat: Re: ot trochę Re: Marynata do mięs na grillaDnia Sat, 22 Jun 2013 11:43:35 +0200, Ikselka napisał(a):
> Tak jak zwykle pieczesz kurczaka, aż będą miękkie :-)
...i rumiane.
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2013-07-08 16:20:49
Temat: Re: ot trochę Re: Marynata do mięs na grillaW dniu 19.06.2013 10:57, Sara pisze:
> Ciekawe, czy czuć ten majonez w cieście.
Nie czuć :)
--
Pozdrówki
Anai
***** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk *****
http://kuchniaanai.blogspot.com/
"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy
tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka
korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo
kopnąć kota..." J.M. Coetzee Hańba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2013-07-08 16:33:57
Temat: Re: ot trochę Re: Marynata do mięs na grillaW dniu 2013-07-08 16:20, Anai pisze:
> Nie czuć :)
I to jest konkretna odpowiedź, dzięki! :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2013-07-08 18:06:13
Temat: Re: ot trochę Re: Marynata do mięs na grillaDnia Mon, 08 Jul 2013 16:33:57 +0200, Sara napisał(a):
> W dniu 2013-07-08 16:20, Anai pisze:
>
>> Nie czuć :)
>
> I to jest konkretna odpowiedź, dzięki! :)
Owszem, konkretna - a pytanie trochę śmieszne :-)
--
XL "Czarnecki Marek, Onyszkiewicz, Piskorski, Staniszewska,
Wielowieyski, Buzek, Chmielewski, Gacek, Jałowiecki, Lewandowski, Olbrycht,
Protasiewicz, Saryusz-Wolski, Siekierski, Zaleski, Zwiefka, Geringer de
Oedenberg, Grabowska, Liberadzki, Masiel, Sonik, Gierek"
http://www.bibula.com/?p=8428
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2013-07-08 21:14:10
Temat: Re: ot trochę Re: Marynata do mięs na grillaW dniu 2013-07-08 18:06, Ikselka pisze:
> Owszem, konkretna - a pytanie trochę śmieszne :-)
Śmiej się paniusia na zdrowie, jeśli nie masz lepszych powodów!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2013-07-08 21:32:02
Temat: Re: ot trochę Re: Marynata do mięs na grillaDnia Mon, 08 Jul 2013 21:14:10 +0200, Sara napisał(a):
> W dniu 2013-07-08 18:06, Ikselka pisze:
>
>> Owszem, konkretna - a pytanie trochę śmieszne :-)
>
> Śmiej się paniusia na zdrowie, jeśli nie masz lepszych powodów!
Jajka z olejem i cukrem oraz szczyptą soli razem czy osobno w cieście to
przecież wszystko jedno - toż to powód jest :-)))
--
XL "Czarnecki Marek, Onyszkiewicz, Piskorski, Staniszewska,
Wielowieyski, Buzek, Chmielewski, Gacek, Jałowiecki, Lewandowski, Olbrycht,
Protasiewicz, Saryusz-Wolski, Siekierski, Zaleski, Zwiefka, Geringer de
Oedenberg, Grabowska, Liberadzki, Masiel, Sonik, Gierek"
http://www.bibula.com/?p=8428
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2013-07-10 09:09:07
Temat: Re: Marynata do mięs na grillaW dniu wtorek, 18 czerwca 2013 11:28:24 UTC+2 użytkownik Trybun napisał:
> W dniu 2013-06-18 11:11, Grzegorz B. pisze:
>
> > Witam,
>
> >
>
> > zaproponujcie proszę, jak przygotować marynaty do karkówki, filetów z
>
> > kurcząt oraz boczku surowego. Filety i karkówka mają być użyte do
>
> > szaszłyków. Chciałbym, żeby mięsko wyszło miękkie, soczyste i pyszne :)
>
> >
>
> > Pozdrawiam
>
> > Grzegorz
>
>
>
> Jeżeli naprawdę lubisz smak mięsa i chcesz żeby wyszło "pyszne" to
>
> zrezygnuj całkowicie z tych zabijających smak marynat. Tylko sól, pieprz
>
> i papryka, ew. poświecić kurkumą..
Z soli, pieprzu i czego tam też zrezygnuj. Pieczenie też zabija smak mięsa. Żywcem
wieprza zeżreć trza!! Wtedy poczujesz prawdziwy smak mięsa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |