Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: owsianka...
Date: Wed, 12 Jul 2006 19:22:46 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 32
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <e93270$soh$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.72.34.43
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1152724967 3846 80.72.34.43 (12 Jul 2006 17:22:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 12 Jul 2006 17:22:47 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.1 (Intel Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:272977
Ukryj nagłówki
In article <e93270$soh$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Marsjasz <d...@w...pl> wrote:
> przeczytane z pregierza: "No ja nie wiem jak mam ją robić, żeby dobra
> (zjadliwa) była:(
> Ani gotowanie w mleku, ani parzenie w wodzie, ani dosładzanie cukrem nie
> daje oczekiwanych rezultatów:("
>
> sam sie zaczalem zastanawiac bo moja owsianka tez nie smauje tak jak
> kiedys jadalem dzieckiem bedac u dziadkow...
>
> moze znacie jakies ciekawe przepisy na owsianke ???
Owsianka profesorska
3/4 litra wody
kostka rosołowa
łyżka lub dwie drobno pokrajanej miękiej wędliny (jakaś kiełbasa czy
baleron)
płatki owsiane ok. 8 łyżek (mniej lub więcej w zależności od tego czy
wolimy na gęsto. czy w postaci rzadkiej zupy)
łyżeczka masła na osobę
siekana natka pietruszki
ewentualnie trochę pieprzu
ewentualnie przyprawa Maggi
Gotujemy wodę z kostką rosołową i wędliną. Jak zawrze dodajemy płatki i
gotujemy do skutku. Jak kto lubi doprawiamy pieprzem. Nalewamy na
głębokie talerze i na wydaniu dodajemy masło i posypujemy pietruszką.
Kto lubi może dodać Maggi.
Władysław
|