Data: 2006-07-12 17:22:46
Temat: Re: owsianka...
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <e93270$soh$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Marsjasz <d...@w...pl> wrote:
> przeczytane z pregierza: "No ja nie wiem jak mam ją robić, żeby dobra
> (zjadliwa) była:(
> Ani gotowanie w mleku, ani parzenie w wodzie, ani dosładzanie cukrem nie
> daje oczekiwanych rezultatów:("
>
> sam sie zaczalem zastanawiac bo moja owsianka tez nie smauje tak jak
> kiedys jadalem dzieckiem bedac u dziadkow...
>
> moze znacie jakies ciekawe przepisy na owsianke ???
Owsianka profesorska
3/4 litra wody
kostka rosołowa
łyżka lub dwie drobno pokrajanej miękiej wędliny (jakaś kiełbasa czy
baleron)
płatki owsiane ok. 8 łyżek (mniej lub więcej w zależności od tego czy
wolimy na gęsto. czy w postaci rzadkiej zupy)
łyżeczka masła na osobę
siekana natka pietruszki
ewentualnie trochę pieprzu
ewentualnie przyprawa Maggi
Gotujemy wodę z kostką rosołową i wędliną. Jak zawrze dodajemy płatki i
gotujemy do skutku. Jak kto lubi doprawiamy pieprzem. Nalewamy na
głębokie talerze i na wydaniu dodajemy masło i posypujemy pietruszką.
Kto lubi może dodać Maggi.
Władysław
|