Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [p] szpinak i pory w roli głónej
Date: Sun, 27 Jun 2004 16:56:26 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 36
Message-ID: <4...@s...TO_WYTNIJ.pl>
References: <4...@s...TO_WYTNIJ.pl> <cb026f$g4f$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: cmw28.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1088348092 15551 83.31.150.28 (27 Jun 2004 14:54:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 27 Jun 2004 14:54:52 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.79 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
X-User: patrycccja
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:206014
Ukryj nagłówki
ja jak zwykle z doskoku czytam grupe, a tu odpowiedzi na mnei czekaja tyle
czasu :)
Sowa wrote:
> Patrycja a spróbuj takie coś
>
> Zielone wyspy smaku
>
> - 50 gr orzeszków ziemnych solonych uprażyć, zdjąć z patelni, przestudzić,
> posiekać/pokruszyć
> 2 młode pory, odciąć zielone części, ale bez przesady. Białe i seledynowe -
> pokroić ukośnie na grube plastry (ok półtora cm) i obsmażyć na oleju wlanym
> na patelnie po orzeszkach, potem dodać kapkę wody chwile poddusić pod
> przykryciem aż miękkie będą w miarę.
> Zdjąć z patelni do miseczki i tam hojnie skropić jasnym sosem sojowym i
> olejem sezamowym, troszkę octem ryżowym i cukrem. Odstawić przykryte.
> pół pęczka dużego, szpinaku oczyścić , grubo przesiekać, poddusić na oleju
> zostałym z porów, pod koniec dać 2 ząbki czosnku pocięte w cieniutkie
> talarki, oprószyć pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać z orzeszkami (ew.
> dosolić jak ktoś musi mieć bardzo słone koniecznie).
> Pory ułożyć na makaronie, sos z nich zostały, pieczołowicie pokapać na owe
> pory, na to szpinak z orzeszkami. Nie bełtać - mają zostać takie "wyspy
> smaków" mieszające się przy jedzeniu dopiero
> (made in Sowie gniazdo)
>
> Smacznego
o dzieki ci! :)
jak tylko uda mi sie jeszcze szpinak dostac, to chyba wykupie wszystko, co
beda miec ;) zeby wyprobowac przepis i jeszcze troche zamrozic na zime.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
Stowarzyszenie Empatia http://empatia.pl
|