Data: 2001-01-19 06:29:01
Temat: Re: paella
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Herbatka <b...@d...com.pl> wrote:
> >Mozna dostac takie cos, co zastepuje szafran i barwi potrawy na ladny zolty
> >kolor. Ja uzywam czegos takiego, co sie nazywa szafranica indyjska i jest
> >bardzo ladne w kolorze.
> >Pozdrawiam
> >Gosia
> Mozna barwic kurkuma - ale w porowaniu z szafranem jest ona ze tak powiem
> "ubogim krewnym" - nie barwi tak intensywnie ani na tak przyjemny zolty
> kolor.
Tyle tylko, ze szafran nie jest tylko barwnikiem, lecz przyprawa.
Podobnie zreszta kurkuma, czyli szafranica indyjska. Przyprawy te maja
zupelnie rozny smak i aromat, wiec zasepowanie szafranu kurkuma daje
mizerne skutki.
Wladyslaw
|