Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: panini??
Date: Sun, 21 Dec 2003 20:01:46 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 43
Message-ID: <bs4qlc$kff$1@SunSITE.icm.edu.pl>
References: <bs24jh$lm9$1@atlantis.news.tpi.pl>
<3fe506d0$0$16796$58c7af7e@news.kabelfoon.nl>
NNTP-Posting-Host: dial-4225.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: SunSITE.icm.edu.pl 1072033260 20975 62.87.142.129 (21 Dec 2003 19:01:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 21 Dec 2003 19:01:00 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <3fe506d0$0$16796$58c7af7e@news.kabelfoon.nl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.3.1) Gecko/20030425
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184135
Ukryj nagłówki
Użytkownik Dario napisał:
> Panini to po wlosku bulki. Moze chodzi ci o crostini? to najczesciej dlugi
> chlep: maka, woda, sol, drozdze piwne i olej w formie "bagietki" pokrojone w
> plastry i zapiekany w piekarniku.
przeciez we Wloszech pod nazwa panino sa i bulki z czyms tam na zimno do
kupienia w roznych barach na ulicy czy plazy ale i zapiekane z roznymi
rzeczami.
Z kad innad piekne tradycyjne danie
> wywodzace sie z biedy, a w obecnym czasie wspaniala zakaska albo antipasto.
> I bardzo prosze nie z maslem, bo w kraju pozeraczy makaronu maslo uzywa sie
> tylko do wyrobow na slodko.
nie tylko - a zimowa pasta wloska? maslo, pancetta i parmezan wymieszana
z pasta? :) czyz nie ma tego w ich jadlospisie?
To co w "restauracjach" podaja jako maslo
> czosnkowe w prawdziwej kuchni nie istnieje, to obraza smakow.
tu tez sie nie zgodze w wielu miejscach jadlam wlasnie miasto czosnkowe,
bylo to w rejonach Neapolu, Sperlongi, w Lazio rzeczywiscie sama oliwa
kroluje.
Wlosi uzywaja
> do tego celu olio extra vergine, ktorym nasaczaja crostini albo bruscette
> natarta wczesniej swiezym czosnkiem.
no wlasnie nie zawsze :)
Mozzarella i pomidor sa dobre tylko
> latem, kiedy pomidor ma smak a mozzarella jest z malej fattorii gdzies na
> Sicilli.
z kropla mleka w srodku :))))
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
* Nawet ząb bywa wstawiony!
|