Data: 2003-12-21 19:01:46
Temat: Re: panini??
Od: "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Dario napisał:
> Panini to po wlosku bulki. Moze chodzi ci o crostini? to najczesciej dlugi
> chlep: maka, woda, sol, drozdze piwne i olej w formie "bagietki" pokrojone w
> plastry i zapiekany w piekarniku.
przeciez we Wloszech pod nazwa panino sa i bulki z czyms tam na zimno do
kupienia w roznych barach na ulicy czy plazy ale i zapiekane z roznymi
rzeczami.
Z kad innad piekne tradycyjne danie
> wywodzace sie z biedy, a w obecnym czasie wspaniala zakaska albo antipasto.
> I bardzo prosze nie z maslem, bo w kraju pozeraczy makaronu maslo uzywa sie
> tylko do wyrobow na slodko.
nie tylko - a zimowa pasta wloska? maslo, pancetta i parmezan wymieszana
z pasta? :) czyz nie ma tego w ich jadlospisie?
To co w "restauracjach" podaja jako maslo
> czosnkowe w prawdziwej kuchni nie istnieje, to obraza smakow.
tu tez sie nie zgodze w wielu miejscach jadlam wlasnie miasto czosnkowe,
bylo to w rejonach Neapolu, Sperlongi, w Lazio rzeczywiscie sama oliwa
kroluje.
Wlosi uzywaja
> do tego celu olio extra vergine, ktorym nasaczaja crostini albo bruscette
> natarta wczesniej swiezym czosnkiem.
no wlasnie nie zawsze :)
Mozzarella i pomidor sa dobre tylko
> latem, kiedy pomidor ma smak a mozzarella jest z malej fattorii gdzies na
> Sicilli.
z kropla mleka w srodku :))))
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
* Nawet ząb bywa wstawiony!
|