Data: 2003-11-11 19:47:17
Temat: Re: pasta curry nie proszek
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
czarka wrote:
> Witam, jestem nowa i mam problem. Kupiłam curry, zielone w pojemniku. To
> pasta, pachnie nieziemsko, smkowicie i świeżo, i curry w proszku niech się
> schowa. Tyle, że kiedy próbuje do czegoś dodać - pełna klapa. Znalazłam
> przzepis w z którego wynikało, że nalezy to podsmażyć w woku, potem dodać
> mięso i mleczko kokosowe. Do mleczka nie dotarłam, ponieważ po podsmażeniu
> pasty curry, w przyprawie była cała kuchenka. POza tym nie wiem ile tego
> dodawać, ponieważ jest bardzo ostre.
> Pomocy!!!
> pozdr
>
Generalnie Green Curry Paste uzywa sie w ten sposob, ze podsmarzasz je
okolo 1 min na oleju roslinnym (olej arachidowy, sojowy, slonecznikowy,
kukurydziany, ale nie oliwie z oliwek). To sluzy wydobyciu z niej
aromatu. Po tym zalewasz mlekiem kukurydzianym (nieslodzonym), wrzucasz
jakies miesko i warzywa i po chwili gotowe.
Jesli Ci bardzo pryskalo, to mialas prawdopodobnie za mocny ogien i za
bardzo nagrzanego woka.
Ponizej jeden z mozliwych przepisow. Mozna stosowac do niego dowolne
miesko (w przepisie oryginalnie jest kurczak, ale mozna tez stosowac
krewetki, prosiaka, nawet rybe, etc.)
Smacznego!
Pozdr.,
Shrek
|