Data: 2000-09-25 09:08:06
Temat: Re: patisony
Od: "Joanna Bauzac" <j...@w...fr>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czesc Elu!
Przepraszam ale chyba sie zapedzilam , patissona dodaje sie po
przyprawach(po soli i pieprzu).
Co do pomyslow na twoj wieczor to pomysle i przesle pod haslem : Domowa
kuchnia francuska.
Pozdrawiam Joanna.
P.S U mnie patissony udaly sie bardzo dobrze.
Ela <e...@b...com.pl> a écrit dans le message :
3...@n...vogel.pl...
> Przepraszam bardzo, a kiedy do tej potrawy podanej przez Ciebie wrzucamy
> patisony ??? :-)))
> Ela
>
> Joanna Bauzac <j...@w...fr> wrote in message
> news:8qi6pu$k4h$1@wanadoo.fr...
> > Witaj ponownie Elu!
> > Oto nastepny przepis , owielie smaczniejszy i bogatrzy w skladniki niz
moj
> > ostatni.
> >
> > Patisson po prowansalsku.
> >
> > 1 duzy patisson lub 2 srednie, 3 pomidory, 2 cebule ,30 dkg szynki,1
szkl.
> > bialego wytrawnego wina, 2 zabki czosnku, tymianek, lisc laurowy,
> > seler(zielen), pietruszka(zielen), oliwa z oliwek,sol , pieprz.
> >
> > Pokroic szynke w kostke i podsmazyc na oliwie z oliwek. Obrac cebule,
> > pokroic cieniutko
> > wrzucic do garnka i podsmazyc, mieszajac od czasu do czasu. Pomidory
> pokroic
> > w duze cwiartki. Wrzucic do garnka razem z tymiankiem, lisciem laur. ,
> > selerem, pietruszka oraz pokrojonym czosnkiem. Zalac winem. Posolic,
> > popieprzey, pomieszac, przykryc. Dodac wody kiedy wyparowuje i dusic na
> > wolnym ogniu okolo 30 min.
> > Podawac gorace.
> >
> > Zycze smacznego!
> > P.S Dzisiaj na targu kupilismy z mezem patissony i sami bedziemy je
> robis
> > na kolacje.
> > P.S.° mam w zasiegu duzo przepisow kuchni francuskiej(domowej) , sluze
> > bardzo chetnie kilkoma.
> >
> > Joanna.
> >
> >
> > Joanna Bauzac <j...@w...fr> a écrit dans le message :
> > 8qfl06$3h8$...@w...fr...
> > >
> > > Ela <e...@b...com.pl> a écrit dans le message :
> > > 3...@n...vogel.pl...
> > > > Czy zna ktos przepis na ciekawa surowke z patisona. Znalazlam tylko
> > taka,
> > > w
> > > > ktorej sklad wchodza pomidory i patisony. Chcialabym miec troszke
> wiecej
> > > > przepisow do wyboru.
> > > > dzieki
> > > >
> > > > Witaj Elu!
> > > Skonsultowalam wlasnie przepis,na patisona ,z moja francuska grupa
> > > dyskusyjna
> > > i jak narazie znalazlam tylko to ,ze mona ja podawac:gotujac jak
> > > ziemniaki,najlapiej w naczyniu na parze, aby nie ucierpialy tracac
> > > wlasciwosci odzywcze. Po ugotowaniu (tylko bez skorki)
> > > mozna dodac gestej sietany,soli,pieprzu,tartego sera oraz troche galki
> > > muszkatalowej.
> > > Jasli bede miala cos wiecej to przesle.
> > > Pszepraszam nie mam alfabetu polskiego,dlatego brak mi znakow.
> > > Pozdrawiam Joanna.
> > >
> > >
> >
> >
>
>
|