Data: 2002-01-16 09:17:18
Temat: Re: pepper steak (green pepper) - jak go sięrobi
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Mietek <m...@p...onet.pl> wrote:
> > Gdybys dobrze poszukal to bys znalazl, przepisy na pepper steak, czy z
> > francuska steak au poivre podawalem juz tu kilkakrotnie. Po polsku
> > bedzie to cgyba stek na pieprzu?
> > Steak ten robis sie tradycyjnie z czarnym pieprzem, dawanie zielonego,
> > czy o roznych barwach, to stosunkowa nowa -- i wlasnie chyba
> > restauracyjna -- moda.
> >
> > Wladyslaw
>
> Zapewniam, ze szukalem i naprawde nie znalazlem, a raczej umiem sie
> poslugiwac klawiatura i mysza.
> Mniejsza o to dzieki za info, choc przyznam, ze bardziej chodzilo mi o taki
> do którego dodaje sie zielony pieprz.
> sam sposób przyrzadzenia jest dosc oczywisty ale nie wiem czy pieprz dodaje
> sie po czy przed smazeniem
Sa rozne przepisy -- jak podalem sa dwie podstawowe szkoly -- z pieprz
robi sie wywar dodawany do sosu lub obsypuje sie pieprzem przed
smazeniem. Ale przepis, ktory wsakzala Netusia kaze dac pieprz
(zielony) po samzeniu. Wydaje mi sie to wariacja odbiegajaca juz nadto
od oryginalu.
> BTW kupilem wlasnie zielony marynowany, smakuje niezle ciekawe czy mozna go
> zastosowac do steak'a.
Co do zielonego pieprz, jest to po prostu nowsza odmiana steku. Ze
wzgledu na to, ze zwykle kupuje go w zalewie zrobilbym wywar.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
|