Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: piec tandoor
References: <Hbsp5.15881$Yl4.360600@news.tpnet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 32
Date: Fri, 25 Aug 2000 09:33:56 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.230
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 967221087 207.71.218.230 (Fri, 25 Aug 2000 09:31:27 PDT)
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Aug 2000 09:31:27 PDT
X-Received-Date: Fri, 25 Aug 2000 09:31:27 PDT (newsfeed.avtel.net)
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!news.memax.krakow.pl!news.dtcentrum.com!bti.pl!news.tpi.pl!news.astercity.
net!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!newsfeeds.belnet.be!news.b
elnet.be!feed2.onemain.com!feed1.onemain.com!news-out.cwix.com!newsfeed.cwix.co
m!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32868
Ukryj nagłówki
Pomysl z glinianym naczyniem jest dobry. Napewno rozgrzeje sie do
temperatury pieca, zabierze to z godzine. Ja mam plyte szamotowa do
pieczenia pizzy, i te wstawiam do pieca na godzine przed pieczeniem.
Osiaga sie wtedy niebianski spod. A gdybys wstawila taka donice w
ksztalcie miski (nie moze miec polewy), to wnetrze tej miski moze sluzyc
do pieczenia podplomykow.
Magdalena Bassett
Herbatka wrote:
>
> Witam,
> ostatnio bawilam z wizyta u Ulki Zalewskiej, (dawno nie widzianej na grupie,
> niestety) i ugoscila mnie we wspanialej indyjskiej knajpie. Co ja wam bede
> opowiadac - ten niewiarygodny aromat przypraw, tradycyjny sposob
> przygotowania a smak... - pokochalam indyjska kuchnie. Zarzekalam sie, ze
> nie bede niczego wyprobowywac w domu, bo szkoda zachodu - i tak nie dostane
> wszystkich potrzebnych przypraw o wlasciwej jakosci i "oprzyrzadowanie" tez
> nie to, ale korci mnie strasznie, zeby sprobowac chocby takich indyjskich
> plaskich chlebkow/plackow. Problem w tym, ze sie je piecze w piecu tandoor
> (kiedys juz byla dyskusja na ten temat przy okazji przepisu na kurczaka
> tandoor). Tandoor to podluzny piec wykonany z gliny, w ktorym powstaje
> wysoka temperatura, a potrawy nabieraja specyficznego "grilowanego" smaku. W
> ramach eksperymentu sprowowalam tworczo wykorzystac pomysl z szamotowkami
> (bylo przy pizzy) i mysle o wstawieniu do piekarnika jakiegos wysokiego
> glinianego naczynia. Pytania mam dwa: 1. Czy to nie peknie ? (teoretycznie
> nie powinno, w koncu gliniane naczynia wypala sie w piecu) 2. Czy rozgrzeje
> sie do wlasciwej temperatury ? Co o tym sadzicie ? A moze w ogole sie za to
> nie brac i raczej odwiedzic psychiatre ;-)
> Herbatka
> --
> ****************************************************
*****************
> Minds are like parachutes, they must be open to work.
|