Data: 2000-08-25 10:50:15
Temat: piec tandoor
Od: "Herbatka" <b...@d...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
ostatnio bawilam z wizyta u Ulki Zalewskiej, (dawno nie widzianej na grupie,
niestety) i ugoscila mnie we wspanialej indyjskiej knajpie. Co ja wam bede
opowiadac - ten niewiarygodny aromat przypraw, tradycyjny sposob
przygotowania a smak... - pokochalam indyjska kuchnie. Zarzekalam sie, ze
nie bede niczego wyprobowywac w domu, bo szkoda zachodu - i tak nie dostane
wszystkich potrzebnych przypraw o wlasciwej jakosci i "oprzyrzadowanie" tez
nie to, ale korci mnie strasznie, zeby sprobowac chocby takich indyjskich
plaskich chlebkow/plackow. Problem w tym, ze sie je piecze w piecu tandoor
(kiedys juz byla dyskusja na ten temat przy okazji przepisu na kurczaka
tandoor). Tandoor to podluzny piec wykonany z gliny, w ktorym powstaje
wysoka temperatura, a potrawy nabieraja specyficznego "grilowanego" smaku. W
ramach eksperymentu sprowowalam tworczo wykorzystac pomysl z szamotowkami
(bylo przy pizzy) i mysle o wstawieniu do piekarnika jakiegos wysokiego
glinianego naczynia. Pytania mam dwa: 1. Czy to nie peknie ? (teoretycznie
nie powinno, w koncu gliniane naczynia wypala sie w piecu) 2. Czy rozgrzeje
sie do wlasciwej temperatury ? Co o tym sadzicie ? A moze w ogole sie za to
nie brac i raczej odwiedzic psychiatre ;-)
Herbatka
--
****************************************************
*****************
Minds are like parachutes, they must be open to work.
|