Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Basia" <b...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pieczarki, cebula, papryka = naleśniki?
Date: Wed, 8 Sep 2004 12:51:32 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <chmoee$t8i$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <chmnd3$oom$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa92.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1094640911 29970 217.98.187.92 (8 Sep 2004 10:55:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 8 Sep 2004 10:55:11 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:214003
Ukryj nagłówki
Użytkownik "sklerenchyma" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:chmnd3$oom$1@nemesis.news.tpi.pl...
> pieczarki, cebula, papryka - to znajduje się w mej skromnej lodówce. Czy
ma
> ktoś pomysł na naleśniki z takim farszem?
> Jestem laikiem, totalne bezguście, beztalencie.
no coś Ty, co tak skromnie, Twój przepis na sos paprykowy do słoików jest
świetny!
> Umieram już z głodu, zjadłabym z przyjemnością obiad;-)
Mozna z tego zrobic obiad. Gdybyś jeszcze miała trochę śmietany i mąki i
kawałek wędliny, to możesz zrobić pyszny farsz do naleśników, ale i bez
wędliny się da.
Propozycja farszu:
podsmażyc cebulę i pieczarki (i tę paprykę skrytą w Twojej lodówce), do tego
dodać (może też gdzieś się znajdzie) pokrojoną wędlinę, ze 2-3 pokrojone
konserwowe ogórki i kukurydzę albo groszek z puszki, chwilę to podsmażyc a
potem wlać na patelnię śmietanę wymieszaną z łyżka mąki. Oczywiście doprawić
do smaku.
Na kazdy nalesnik nałozyc porcję farszu, zwinąć w kopertę, ułożyć na blachę
i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 15-20 minut, na chwilę wysunąć
blachę, posypać naleśniki tartym serem i jeszcze z 10 minut zapiekać.
Zapieczone nalesniki wyłożyc na talerz i do pełni szczęscia można posmaowac
kazdego ketchupem i posypać spora ilością szczypiorku i kukurydzy albo
groszku z puszki.
Naprawdę pyszne!
pozdrawiam
Basia
|