Data: 2004-06-26 14:23:23
Temat: Re: pieczeń z indyka
Od: "nutinka" <f...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Robię z suszonymi morelami, nadaje się na pieczeń i jako wędlina na kanapki:
filet z piersi indyczki (ok. 1 kg)
2-3 łyżki przyprawy do indyka lub kurczaka Kamisu
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
kilkanaście suszonych moreli
1/2 szklanki bulionu warzywnego
Filet oczyścić, umyć, osuszyć, obsypać przyprawą do kurczaka, zostawić na noc w
lodówce pod przykryciem.
Czosnek i cebulę obrać, pokroić drobno. Morele pokroić w paseczki. Włożyć mięso
do rękawa foliowego albo lepiej do woreczka do pieczenia, obsypać czosnkiem,
cebulą i morelami, zalać bulionem.
Piec 60-80 minut w temperaturze ok. 200°C.
Sos powstały w czasie pieczenia zmiksować (można zagęścić mąką) i polać nim
mięso, jeśli zużywamy go w postaci obiadu.
Przepis i zdjęcie można zobaczyć tutaj: http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2258
Pozdrawiam
Nutinka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|