Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pieczona gęś
Date: Thu, 01 Jan 2004 11:41:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <010120041141184781%wlalos@onet.pl>
References: <bt0s3c$p9s$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pt91.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1072953717 11063 217.99.3.91 (1 Jan 2004 10:41:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Jan 2004 10:41:57 +0000 (UTC)
User-Agent: Thoth/1.7.2 (Carbon/OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:185030
Ukryj nagłówki
In article <bt0s3c$p9s$1@inews.gazeta.pl>, Izza
<i...@p...onet.pl> wrote:
> Bry w Nowym Roku:)
> Na świąteczny obiad postanowiłam upiec gęś. Natarta majerankiem+sol
> +czosnkiem +papryką leżała kilka godzin.
Skąd się wzięła u nas ta mania, żeby aromat dobrego mięsa zabijać
jakimiś dziwnymi miesznkjami przypraw i to na dodatek trzymając to
mięso w przyprawach dłuższy czas? Gęś bez żadnych przpraw jest sam
bardzo smaczna. Majeranek -- owszem -- jest u nas tradycyjną przyprawą
do gęsi. Ale do tego czosnek? Na dodatek jeszcze paprykę? Czy to nie
przesada?
> Wstawiłam do pieca zawiniętą w
> folię do pieczenia,
Po co ta folia?
> > bo nie mieściła się inaczej ani w piekarniku ani w
> brytfance.
Nie bardzo rozumiem. Co dla Ciebie jest piecem, a co piekarnikiem?
> I pytanie. Jak długo to ptaszysko ma się piec? Zaraz chyba spróbuję upchnąć
> je w naczynie żaroodporne, ale pytanie nie zniknie. Jak długo je piec?
Średniej wielkości gęś ok. 1 1/2 do 2 godzin. Najpierw na silnym ogniu,
potem na słabszym. Jednak nie wiem jak na czas pieczenia wpłynie ta
folia.
Na przyszły raz sprawdź to zawczasu.
> I z czym podać?:)
Z ziemniakami i modrą kapustą? Z pieczonej gęsi powinno utworzyćsię
sporo sosu.
Władysław
|