Data: 2003-11-05 12:21:54
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczek
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ivan wrote:
> (...)
> - wlewam trochę wody i wrzucam trochę tłuszczu (smalec, planta)
Do boczku i karkówki nie dodaję tłuszczu, MSZ jest go dość w mięsie.
> - piekę w naczyniu żarodpornym (z tym, że żona ostatnio stwierdziła,
> że lepiej wychodzi jak się zasłoni folią aluminiową a nie pokrywą)
Zgadzam się z żoną :-)
> - w zależności od wielkości kawałka 40-60min w 200-220'C - musisz
> pilnować żeby się nie przypaliło, jak widzisz, że prawie cała woda
> wyparowała to możesz trochę dolać, ale wrzątku i ostrożnie.
Piekę czasem i 90 min, nigdy nic mi się nie przypaliło i nie wyparowało,
kiedy blacha jest dokładnie przykryta folią. Czasem na mięso wrzucam
dużo cebuli i robi się właściwie nowa potrawa :-)
Krycha
|