Data: 2003-06-27 08:53:03
Temat: Re: pieczone ziemniaczki
Od: "Maciej L." <m...@c...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2003-06-24 08:29, Użytkownik Tashunko napisał :
> Osoba wirtualnie znana, jako "Piorun" napisała:
>
>
>>Ziemniaczki są na pewno pieczone, pokrojone w ćwiartki, wogóle nie
>>tłuste. Skorupka jest przypieczona na kolor złoty. Nic więcej
>>specjalnego nie ma tam, poza tym smakiem :o)
>>
>>Zastanawiałem się tylko jak to zrobić żeby te ziemniaczki były tak
>>dobrze przypieczone, a zarazem nie tłuste. Tam po prostu wogóle nie
>>czuje się tłuszczu.
>
>
> I tu mi się przypomniało jedno z najsmaczniejszych dań mojego
> dzieciństwa, aż ślinka poleciała:)
> Moja ukochana Babunia , a niekiedy Dziadziuś zawsze do obiadu gotowali
> dla mnie ziemniaki w całości, potem przekrajali na ćwiartki lub na
> połówki i takie kładli na blachę pieca - wtedy jeszcze były piece
> kaflowe !!! Ziemniaczki cudownie sie przysmażały z każdej strony i
> takie wcinałam:) Niebo w gębie!!! Jedliście takie cudeńko???
> Ciągle szukam kogoś z piecem kaflowym w celach jak wyżej, ale nikt już
> takiego cuda w najbliższym otoczeniu nie posiada:((((
Mam kuchnie weglowa i czasem robie... "chipsy" tez! Tzn. surowe
ziemniaczki kroje na plastry co najwyzej 0,5 cm (najlepiej duze
ziemniaki) i lekko sole po polozeniu na blat... Mnioooood...
--
Maciej Lewczuk
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (0 71) 343 61 67 w. 108, faks (0 71) 341 99 11
|