Data: 2001-09-04 11:23:51
Temat: Re: piernik, który się długo robi
Od: "kawu" <k...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> macie ochotę
>
no to niech bedzie ze to moje wkupne na grupe ;)))
choc przepisuje to z bardzo starej zoltej kartki to nie jest to pismo mojej
babci ;(
1/4 l oleju
1 sztuczny miod
1 szklanka cukru pudru
1 1/2 kg maki
2 jajka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 dag drozdzy
przyprawy do piernika
roztopiony miod, olej, cukier, jajka i drozdze wymieszac. make przesiac z
proszkiem i polaczyc z ta masa olejowo-miodowa. wygniesc i nie dodawac
wiecej maki (bedzie zadkie ale takie ma byc). wyjdzie z tego 6 plackow
wielkosci blachy z piekarnika grubosci 1 cm. piec w goracym piekarniku az
sie zarumieni. jezeli blacha byla dobrze wysmarowana powinno sie samo
odklejac po wywroceniu do gory dnem.
moja babcia robila to na poczatku grudnia i odstawiala przekladane papierem
i przykryte do 20/12. wtedy wyciagala max twardei przekladala powidlami i
kremem.
wychodzi taki miekki wysoki na 6-7 cm piernik.
pozdrawiam
--
kawu
__________
a bus station is where the bus stop, a train station is where the train stop
on my desk I've got a workstation
|