Data: 2004-07-31 18:33:27
Temat: Re: piernik ormianski i mufinki
Od: "eM eL" <b...@g...SKASUJ-TO.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Profil1 <R...@n...pl> napisał(a):
> Ello. Jestem tu nowy. Kupilem sobie foremki do mufinek ale nie znam na nie
> przepisu.(tutaj uprzejma prosba do czytelnikow o przepis). A czy ktos
> slyszaj o pierniku ormianskim ??tez na niego nie znam przepisu ;)
Z pierdnikiem ormianskim pomoc Ci nie moge, ale podaje taki dosyc typowy
amerykanski przepis na muffin z zurawinami.
2 1/4 szklanki dobrze przesianej maki
1/4 szklanki cukru
3/4 lyzeczki sody do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1 jajko
3/4 szklanki maslanki lub kwasnego mleka
1/4 szklanki oleju roslinnego (byle nie rzepakowy...)
1 szklanka swiezych zurawin, pokrojonych, szczegolnie gdy sa duze
1/2 szklanki cukru
Formy wysmarowac tluszczem i oproszyc maka. Zmieszac make, 1/4 szklanki
cukru, sode i sol. Jajko lekko ubic. W oddzielnej misce dobrze wymieszac
ubite jajko, maslanke i olej. Wlac do maki i zamieszac az sie wszystko
wymiesza, ale bez przesady - grodki maga byc ale nie duze polacie suchej
maki. Zmieszac zurawiny z 1/2 szklanki cukru i wmieszac w ciasto.
Nalewac ciasto do 2/3 wysokosci foremki. Piec przez 20 minut - albo az
stana sie zloto-brazowe - w 205C. Uwaga: czas i temperatura pieczenia jest
na duze foremki (2 1/2 cala, ok. 6,5 cm.)
Najlepsze sa cieple z maselkiem i delikatnymi powidelkami (powidla z
wegierek z koniakiem :-)))
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|